Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Проведе се обществено обсъждане за изменение на подробния устройствен план на ЖК „ЮГ“

На 5 юли Община Ботевград проведе обществено обсъждане в зала „Ботевград“ на проект за изменение на подробния устройствен план на територията на ЖК „ЮГ“ (бивш двор на „ТКЗС“) със собствениците на имоти в тази територия.

След спечелване на обществена поръчка и одобрено решение от Общински съвет – Ботевград, бе сключен договор през месец март 2023 г. с „Национален център за териториално развитие“ ЕАД за изработване на проект за подробен устройствен план – план за регулация, съгласно чл. 110, ал. 1, т. 2 с прилагане на чл. 16 от Закон за устройство на територията за част от територията на жилищен комплекс „Юг“, гр. Ботевград. Договорената стойност за изработването на проекта е била 65 800,00 лв. без ДДС.

Проектантите са изготвили възложения проект във фаза „предварителен“ проект, която бе обсъждана. Територията в обхвата на разработката е с обща площ 18,7 хектара с граници от юг и изток земеделски територии, север – ул. „Захари Стоянов“, запад – ул. „Стара планина“. Предвижда се изграждане на улична мрежа с направление изток-запад с основен габарит от 13,5 и 18,5 метра при връзката с ул. „Захари Стоянов“, като се предвижда двупосочна велоалея, улично озеленяване и възможност за включване към бъдещо кръгово кръстовище в западната контактна територия.

На 16 май 2023 г. се проведе предварително обсъждане със собствениците на имоти в тази територия за запознаване и предложения по предварителното решение за изменение на плана в тази територия като беше даден и срок допълнително писмено да бъдат внесени предложенията към общинска администрация. Постъпили са 17 предложения към плана.

Екипът ни максимално е удовлетворил исканията на собствениците, късаещи обособяване определен брой УПИ-та, съответстващи на наследствените дялове по документи за собственост и съобразяването на предвидените урегулирани имоти по възможност реалното местоположение на имотите. Поради исканията за обособяване на по-голям брой урегулирани имоти с по-малка площ и във връзка осигуряването на транспортен достъп, се наложи прокарването на още една обслужваща улица и един тупик (улица без изход). Коефициентът на редукция на поземлените имоти е 17,5%.„, информираха от Центъра за териториално развитие.

Те подчертаха, че съгласно ал. 1 на чл. 16 от ЗУТ с пoдpoбeн ycтpoйcтвeн плaн зa тepитopии c нeypeгyлиpaни пoзeмлeни имoти, ĸaĸтo и зa тepитopии c нeпpилoжeнa пъpвa peгyлaция пo пpeдxoдeн ycтpoйcтвeн плaн ce oпpeдeлят нeoбxoдимитe плoщи зa изгpaждaнe нa oбeĸтитe нa зeлeнaтa cиcтeмa, нa coциaлнaтa и нa тexничecĸaтa инфpacтpyĸтypa – пyбличнa coбcтвeнocт. В улиците се разполага инфраструктурата на експлоатационните дружества. С проекта се определят и територии за изграждане на обектите на зелената система, за трафопостове, спортни и детски площадки и други обществени мероприятия.

Предстои разглеждане на предварителния проект от Общински експертен съвет – Ботевград. Той ще предостави протокол с евентуални забележки към проекта, които ще бъдат отразени в окончателния проект заедно със становищата от експлоатационните дружества. Окончателният проект ще трябва да бъде гласуван от Общински съвет – Ботевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *