Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Изложба „Училищни символи и неволи“ гостува на Исторически музей – Ботевград по повод 1 ноември

Изложбата на Национален музей на образованието – Габрово „Училищни символи и неволи“ е изложена в Исторически музей – Ботевград по случай 1 ноември – Денят на народните будители. Изложбата ще може да бъде видяна в музея до 29 ноември.

Училищните празници и ритуали със своите символи са свързани със стремежа да се създаде принадлежност към училището и училищния живот. В изложбата са представени документи, снимки и веществени материали, свързани с празничния живот в училище. Показани са най-важните училищни символи – печати, знамена, униформено облекло. Тук може да се види първия училищен печат – на Габровското училище – изработен по идея на Васил Априлов през 1832 г., както и печати от по-късни години.

Представени са отделни елементи и различни варианти на униформено облекло – мъжка униформа от Априловската гимназия, женска униформа на Руската езикова гимназия в Стара Загора, униформена блуза с елементи на народна носия.

Целта на изложбата е да се покажат традициите в училищния ритуален процес и неговата символика като част от цялостния училищен живот, които по свой начин изграждат личността на младия човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *