Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

С панахиди и поднасяне на цветя бе почетена паметта на загиналите за Освобождението на гр. Етрополе

Община Етрополе чества 146 години от своето Освобождение. Зимното преминаване на Балкана през Етрополе е третият връх в Освободителната война, равен по слава и героизъм с епопеите при вр. Шипка и гр. Плевен! Славните дружини на генерал Дандевил, подкрепени от новосформирани български части навлизат и го освобождават.

Празничният ден започна с тържество в двора на църквата „Свети Георги” започна с кратък рецитал, стихове и  песни подготвени от възпитаниците на ОУ „Христо Ботев” – град Етрополе, под ръководството на Марин Кубетски. Панахидата при паметника бе отслужена от отец Борис. В знак на преклонение пред тяхната саможертва венци и цветя бяха поднесени от името на кмета на Община Етрополе инж. Владимир Александров, от РК „Традиция“, от г-н Марин Маринов, от „Исторически музей“ – Етрополе и от ученици и учители от ОУ „Христо Ботев“.

Панихида по повод Освобождението бе отслужена и в църква „Свети Архангел Михаил”, където учениците от СУ „Христо Ясенов” представиха кратка програма с рецитал на стихове и песни, посветени на героизма и храбростта на загиналите във войните за Освобождение.

Кметът на община Етрополе инж. Владимир Александров приветства присъстващите с кратко слово. „Позволете ми като кмет на община Етрополе да Ви приветствам с днешния празничен ден – Освобождението на град Етрополе от османско владичество. Двадесет и четвърти ноември е една от най-забележителните дати в хилядолетната история на град Етрополе.  Сто четиридесет и шест години ни делят от дните, когато нашият град записва своя страница в славната епопея на Руско-турската освободителна война от 1877 г. – 1878 г. Гордеем се, че  нашите предци не са стояли настрана в тази велика битка, с воля и себеотрицание са внесли своя дан за свободата на Етрополе,  за свободата на България.“, заяви кметът.

Тържествена панихида, в памет на погребаните 16 руски воини в двора на църквата, дали живота си за свободата, отслужиха отец Христо и отец Огнян. С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите отдадоха почит към загиналите.

Депутатът Марин Маринов също изказа своето уважение към жителите на общината. „За мен е чест и вълнение да бъда част от празника днес. Поклон пред паметта на хората, положили костите си, за да бъдем днес свободни!“ Г-н Маринов поздрави новоизбраното ръководство и кмета Владимир Александров и им пожела успех.

В знак на преклонение пред тяхната саможертва венци и цветя бяха поднесени от името на кмета на община Етрополе Владимир Александров и председателя на ОбС Боряна Керемидска, Марин Маринов – депутат от 49-то НС, КММД – Етрополе, СУ „Христо Ясенов“, Исторически музей, Национален парк – музей Шипка, БСП, НЧ „Тодор Пеев-1871“ Етрополе, Геотехмин, РК „Елаците-Мед“ АД, РК Традиция, Клуб на инвалида, Сдружение „Вяра – Диабет“. Поздравителни адреси бяха поднесени от името на проф. Цоло Вутов и от инж. Драгомир Драганов.

Венци и цветя бяха поднесени и пред Руския паметник в местността „Прогон“. Възпитаниците на ПГ „Тодор Пеев“ – град Етрополе представиха рецитал по повод Освобождението.

Официални гости на празника бяха кметът на община Етрополе инж. Владимир Александров, заместник кмета на община Етрополе Станка Димитрова, депутатът от ГЕРБ Марин Маринов, председателят на ОбС Боряна Керемидска, общински съветници, председателят на „БСП“-Етрополе Ивайло Георгиев, представители на общинска администрация, директори, учители, културни дейци и граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *