Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът Владимир Александров и зам.-кметът Ивайло Георгиев взеха участие във Встъпителната конференция на новоизбраните кметове и общински съвети

На 11-ти декември 2023 г. се проведе Встъпителната конференция на новоизбраните кметове и общински съвети, на която участие взеха кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, заместник-кметът Ивайло Георгиев, кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов, председателят на ОБС-Ботевград д-р Илин Черняшки, кметът на Община Правец Румен Гунински и председателят на ОБС-Правец Цветелина Владимирова. На конференцията те проведоха редица срещи и обмениха опит с кметовете на общините в страната.

Председателят на 49-то Народното събрание на Република България Росен Желязков приветства участниците във встъпителната конференция на новоизбраните кметове и председатели на общински съвети за мандат 2023 – 2027 г-., организирана от Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Тук е събран елитът на местното самоуправление“, каза председателят на Парламента и подчерта, че местната власт е най-демократичната форма в системата на държавното управление, която стои най-близо до хората, до техните ежедневни потребности, тя е свързана не само с предоставянето на административни услуги, но и с целия процес на живота на хората – от радостните до тъжните моменти.

„Започваме мандата в добър диалог с изпълнителната власт, най-вече с обещания за комуникация и чуваемост за нашите искания и предложения“, допълни още г-н Панов.

Новият мандат на кметовете и общинските съветници ще бъде мандатът на гражданите. Тази заявка даде изпълнителният директор на Национално сдружение на общините в България Силвия Георгиева.

„Основният съвет към всички кметове и съветници е да слушат и да чуват гражданите. Това ще бъде мандатът на гражданите. Те вече не са просто потребители на общински услуги, те са тези, които формулират общинските политики и които участват дейно в реализацията им“, сподели Георгиева.

Премиерът Николай Денков посочи големият капан пред кметовете и отправи призив към местната власт във връзка с инвестиционните проекти по приоритети и направления/обекти за целено финансиране от държавния бюджет. „Много е важно да пресечете емисарите. Не е тяхна работа да бъдат вносители на вашите проекти. Това са вашите проекти и ще има процедура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *