Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Вилна зона Зелин ще има свой „кметски наместник“

На последното заседание на Общински съвет – Ботевград за 2023 година на 21 декември бе прието във вилна зона „Зелин“ да има представител на общинска администрация – подобно на кметски наместник, с което бе променена числеността на общинска администрация – Ботевград. Доводите са прогресивното нарастване на населението на вилни зони „Зелин“ и „Чеканица“ и курортния им характер.

В предложението е посочено, че лицето ще бъде на пряко подчинение на Кмета на Община Ботевград и ще съдейства при разрешаванеот на проблеми на живущи и ще взима участие в решаването на въпроси, отнасяйки се до в.з. „Зелин“ и „Чеканица“. С принципното съгласие на ловчанския митрополит Гаврийл, работно място на това лице ще бъде в едно от помещенията в имота на зелинския манастир „Рождество Богородично“

Възобнови се предложение за определеяне на лице, което пряко да отговаря и да е ангажирано с проблемите на вилната зона. Аз поех ангажимент и в изпълнение на поетия ангажимент внасям това предложение да бъде променена структурата и числеността на общинска администрация с една нова щатна длъжност – „Организатор дейности“, аналог на кметски наместник, но няма право да бъде точно кметски наместник, тъй като това не е самостоятелно селищно образувание.„, каза кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов в представянето на докладната.

Общинският съветник Петя Кочкова отправи въпроси във връзка с длъжностната характеристика на това лице, но кметът Гавалюгов отговори, че докладната касае промяна на структурата на общинската администрация. В тази процедура не се засяга длъжностната характеристика, която е с гъвкав характер, добави кметът.

Д-р Веселка Злтаева получи думата и в изказването си потвърди думите на г-н Гавалюгов, че в миналото е имало такава длъжност. Тя сподели, че се е свързала с лицето, която е изпълнявала тази функция, и лично тя е потвърдила, че е изпълнявала същите функции, които сега са посочени в докладната. С времето обаче тази позиция е била съкратена, допълни Златева. Тя отправи и въпрос за начина на избиране от живущите в „Зелин“.

Г-н Гавалюгов отговори, че този човек ще е представител на Община Ботевград и ще бъде избран от жителите на вилна зона „Зелин“. Градоначалникът поясни, че ролята му не е да бъде преносител на жалби до общинската администрация, а да работи на терен и да спомага за разрешаването на проблеми, които възникват във вилната зона.

Цветан Миньовски поиска думата, за да подкрепи предложението и назначаването на такъв служител.

Зам.-председателят Борис Дренов също се произнесе по върпоса. Той помоли за отчетност на въпросното лице за неговата работа. Дренов предложи и да се обърне внимание и към друга вилна зона в общината, но с идентични проблеми – в.з. „Лозята“ в село Трудовец.

До края на дебата общинските съветници изказаха своите мнения по предложението. Някои от тези мнения бяха в подкрепа, а други дадоха свои предложения за дейността му.

Тази нова длъжност бе приета с 18 гласа „за“, 0 „против“ и 8 „въздържал се“. Целия дебат по тази докладна записка в ОБС можете да изгледате тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *