Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

В шест училища в община Ботевград ще се ремонтират или изграждат спортни площадки и физкултурни салони

На 16 февруари на страницата на Министерството на образованието и науката бяха обявени одобрените училища по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони, по която училищата кандидатстваха в края на миналата година. От общо седем кандидатствали училища в община Ботевград са одобрени шест, като финансовите средства за тях са в размер на 2 564 196 лв.

Най-много от одобрените средства са за наложителното изграждане на физкултурен салон със съблекални в ОУ „Васил Левски“ – село Новачене на стойност от 1 500 000 лв. Според просветния министър проф. Галин Цоков, училищата, в които не е имало физкултурни салони като ОУ „Васил Левски“ в Новачене, са били с приоритет за финансиране. В този модул е и ОУ „Отец Паисий“ във Врачеш, където са одобрени средства за основен ремонт на физкултурния салон в размер на 528 800 лв.

За изграждане на нова спортна площадка са одобрени училищата: ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Ботевград (153 000 лв.), ОУ „Васил Левски“ – гр. Ботевград (199 996 лв.), ОУ „Васил Левски“ – с. Литаково (86 400 лв.). За основен ремонт на съществуваща спортна площадка е одобрено ОУ „Любен Каравелов“ – с. Трудовец на стойност от 96 000 лв.

Повече от 370 училища в страната предстои да бъдат построени нови или изцяло обновени съществуващите спортни площадки по програма на Министерството на образованието и науката. Това стана ясно по време на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, министъра на младежта и спорта доц. Димитър Илиев и Христо Стоичков. Тримата обсъдиха възможностите за насърчаване на масовия спорт от най-ранна възраст и съвместни инициативи в тази област.

Министър Илиев коментира, че сред най-важните приоритети за екипа му е привличането на децата към спорта от най-ранна възраст. „Само така можем да изградим навици в тях и да превърнем спорта в неделима част от целия им живот“, подчерта той. По думите му затова и международно доказали се спортисти като Христо Стоичков са най-важните посланици в постигането на тази цел.

Христо Стоичков сподели за опита и усилията си в развитието на собствена футболна академия в Етрополе. В момента там тренират 110 деца от целия регион. Децата в нея живеят в общежитие и учат в три местни училища. Самата школа е създадена през 2007-2008 г. като от тогава от нея са излезли над 20 професионални футболисти, включително такива играли във всички гарнитури на националния отбор, в А и Б група, както и в чужбина. За него е от изключителна важност изпълнителната и местната власт да работят заедно и да подпомагат всяка смислена инициатива в страната, която допринася за повече спорт и откриването на нови таланти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *