Липница и проект „Хетеротопии“ с отличия в шестите Годишни награди в туризма. Интервю със Силвия Маринова

„В тези предизвикателни и изпълнени с премеждия времена е важно да бъдат показани и отличени добрите примери в сектора и да бъде оценен бизнесът, който въпреки всички трудности, продължава да работи.“ С тези думи министърът на туризма Стела Балтова откри тържествената церемония по връчването на шестите Годишни награди в туризма – 2021, които тази година се проведоха под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Тя посочи значението и символиката им, като каза, че наградите са „символ на упоритостта и несломимия дух на всички работещи в сектора, на всички, които вярват във възможностите за туризъм в България.“ Със статуетката „Златна роза“ Министерството на туризма засвидетелства уважение за положените труд, инициативност и въображение към всички участници, подчерта министърът.

Онлайн вот определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма.

Община Ботевград получи две отличия в тазгодишните туристически награди. Красивото село Липница се класира на 4-то място в категория „Туристическа дестинация“, като остави след себе си дестинации като Бургас, Банско, Кюстендил, Каспичан и Русе.

Една от забележителностите на селото е строената през 1864 г. църква „Свети Димитър“. В нея можете да се видят уникални стенописи. Само година преди градежа на църквата е построено и училището на Липница, което се намира на мегдана на селото. Само на около 3 км от Липница се намира крепостта „Паница кале“, където са се водили сражения с турските нашественици. Околностите на селото са осеяни с пещери, като са известни над 30. Една от най-интересните пещери е „Водната пещ“, обявена за природна забележителност през 1976 г. с цел опазването на редки видове прилепи.

Проектът „Хетеротопии“ спечели шестото място в категория „Иновации“. Проектът е разработен целенасочено с иновативен подход – като отворена система, свързваща в мрежа различни културно-информационни ядра в един град, в различни градове и в различни страни. Проектът дава модел за изграждане на устойчив туризъм въз основа на създаване на социални ядра и използването на интерактивни подходи за представяне на културно-историческото наследство. Автори на проекта са арх. Мариела Андреевска, Рени Лазарова и Евелина Донкова. В пълната разработка и реализацията на проекта участват над 120 човека. В рамките на проекта са реализирани мерки за повишаване на туристическата атрактивност, като експониране и социализиране на Часовникова кула, аудиовизуален спектакъл включващ 3D мапинг и светлинно шоу, прожектирани върху фасадата на Часовниковата кула и реализиране на Музей на открито в Ботевград.

Община Ботевград участва в наградите организирани от Министерството на туризма с още два обекта. За съжаление Часовниковата кула и с Паметника-костница на Ботевите четници не успяха да се преборят с огромната конкуренция в категория категория „Изборът на Българите“.

1 thought on “Липница и проект „Хетеротопии“ с отличия в шестите Годишни награди в туризма. Интервю със Силвия Маринова

  1. Все пак говорим за онлайн гласуване,при това 4то и 6то място… Толкова ли няма желание или толкова си можем?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *