Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Грандиозен концерт по случай 10 г от основаването на Литаковската духова музика

Колоритен акцент и духовна емблема на Литаково  е Литаковската духова музика. С тези думи бе открит концертът по повод 10 години от създаването на Литаковската духова музика с ръководител Дейвид Христов. Със своите изпълнения момчетата от оркестъра впечатлиха и зарадваха публиката, която бе изпълнила салона на читалище „Светлина-1900“.

Орекстърът представи емблематични произведения, като: старинния руски валс от 1907 година „По хълмовете на Маджурия“, една от най-известните военни песни „Катюша“ от Михаил Исаковски, руската песен „Смуглянка“ -символ на Руската гражданска война в периода 1918 – 1920 и изпълнена за първи път през 1940г, песента „Флашданс“ по едноименния филм, компилация от най-популярните песни на АББА, песента „Стой до мен“ от Бен Кинг( която е с над 400 версии и бе изпълнена със соло-флигорна от Дейвид Христов),песента – символ на  българите в емиграция „Облаче ле бяло“ (по стихотворението на Ран Босилек), право хоро по мотиви на оркестър „Канарите“, Еленино хоро „Лозята“ по текст на Генчо Василев и Любен Буковски, Мегданско хоро по Дико Илиев (в  размер девет осми), Ловешко хоро „На мегдана“ от военния музикант К.Ганев. Ганкино хоро по музика на Димитър Ангелов, компилация от Сръбски песни. Празничният концерт завърши с изпълнение на Дунавско хоро.

Дълга и богата история има Литаковската духова музика за изминалите 10 години. Оркестърът е взел участие във всички културно-масови  мероприятия на територията на община Ботевград, както и извън нея. Завоюваните награди са много – две втори места на Прегледите на ученическите духови оркестри във Вършец през 2015 г и 2018 г. Неизменни са участията на оркестъра с танцовия състав в Литаково в страната и чужбина. През 2018 г по покана на полския посланик Литаковската духова музика участва в тържества във Варшава. Същата година се класира на второ място в Берковица на Втори фестивал на духовата музика. Участие имат  и в Дико Илиевите празници в град Оряхово и в град Брегово. През 2019 г взимат участие в деветото издание на Националния фолклорен фестивал в Царевец, община Свищов, където печелят второ място от общо 11 оркестъра. През 2020г Литаковската духова музика печели първо място на он-лайн фестивал в Берковица. Многобройни участия има в Свищов, Кирково, Ловеч, Плевен и много други градове. Задължително момчетата работят с ноти и всички музиканти са нотно грамотни.

„Много се радвам, че днес събрахме такава публика. От доста време искахме да направим този концерт. Пречка ни направи пандемията, но ние пак не спряхме да работим, макар и с трудности“, това каза в края на концерта ръководителят на Литаковската духова музика – Дейвид Христов Той изрази благодарност към своите колеги – оркестранти. За работата си с тях той заяви:“Успяхме да направим едно голямо семейство. Надявам се да се развиваме още повече и да вървим по стъпките на големите“, каза Дейвид Христов. Той отправи благодарност към човека, който го е насочил към музиката и по-специално към флигорната – Иванка Савова, която е диригент на Общински духов оркестър. Христов благодари и на Иван Иванов за това, което е постигнал, чрез неговата помощ.

Дейвид Христов връчи грамоти музиканти от селото , които са дали своя принос за развитието на Литаковската духова музика,а именно на Петко Иванов Петков, Кирил Елчов Митев, на барабаниста Христо Тодоров Стоянов. Орекстрантите, които бяха удостоени с грамоти бяха Костадин Йорданов Пенчев, Никола Красимиров Костов, Християн Христов Тодоров, музканта с най-много инструменти – Георги Пухлев.

Своя специален поздрав по случай 10 -та годишнина отправи и кмета на Литаково -Пешо Младенов.                 В своето обръщение кметът заяви, че десет години са време, в което оркестъра е успял да възроди и обогати традициите в духовата музика, основана от техните деди. „Десет години са време, в което показахте вашето музикално изкуство не само в община  Ботевград, но и извън нейните предели. Присъствайки на не едно и две общински тържества, доказахте вашата съпричастност към българските исторически дати и се наложихте като неизмененна част от културния календар на Кметство Литаково. Радвате с изпълненията си хората в техните семейни тържества.

Литаковска духова музика се превърна в символ на народно обединение и пример за съхраняване на българската идентичност. Поздравявам Ви за вашия принос в поддържане на читалищната институция  – носител на исконните български добродетели за култура и изкуство“, каза още кметът Младенов 

Поздравителен адрес бе изпратен и от кмета на общината  – г-н Иван Гавалюгов. Своя поздрав отправиха към орекстъра  Иванина Иванова с алкапелно изпълнение, момичета  от младежкия  танцовия състав „Литаковче“ и от Пенсинерски клуб „Детелина“.

2 коментара на “Грандиозен концерт по случай 10 г от основаването на Литаковската духова музика

  1. Браво момчета, да сте живи и здрави! Момчета Господ да ви дава сили да продължите да веселите народа и да сеете Вашия позивитивизъм!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *