Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Хижа „Рудината“ бе включена в Програмата за управление и разпореждане с общинските имоти

DCIM330MEDIADJI_0441.JPG

С 21 гласа общинските съветници в Ботевград подкрепиха предложението на кмета Иван Гавалюгов, с което дадоха съгласие за придобиване на хижа „Рудината“ и имотът да бъде включен в Програмата за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост в община Ботевград през 2023 г. До това се стигна след като в продължение на няколко години Община Ботевград проведе редица разговори с институции за придобиване правото на стопанисване и управление на хижата, за да могат да се отпуснат средства и да й бъде направен основен ремонт.Да припроминм, че в момента държавата е собственик на хижата, а стопанин е Български туристически съюз.

С приемането на решение от Общински съвет вчера, 11 май, имотът да бъде включен в Програмата за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост, се даде зелена светлина Община Ботевград да направи мотивирано искане чрез Областния управител до Министъра на регионалното развитие и благоустройството за безвъзмездното му прехвърляне на собствеността върху имота на Община Ботевград по реда на чл. 54 от Закона за държавната собственост.

Община Ботевград разполага с ресурса да стопанисва и поддържа обекта. През 2020 година бе създадено Общинско предприятие „Туризъм“ – Ботевград. Предприятието стопанисва Общинска почивна база „Боженишки Урвич“, където се провеждат обществени и частни мероприятия, зелени училища, семинари, тиймбилдинги и семейни почивки.

Строителството на хижа „Рудипата“ започва през 1936 г. с доброволен труд и средства на местни доброволци. . От няколко години насам хижата се поддържа изцяло от местни доброволци. В периода 2020 – 2021 година група ентусиасти от община Ботевград организираха редица активности, свързани с облагородяването на обекта.

Целта на Община Ботевград е хижата да се превърне в приветливо място за отдих, спорт и туризъм, привличайки туристи, гшанинари и любители на природата от цялата страна.

В границите на община Ботевград това е единствената хижа, която след извършване на необходимите подобрения, би могла да предлага условия за нощувка.

Интересът към посещение на местността е голям, като регулярно до там се организират и любителски туристически преходи. За местната общественост мястото има и сантиментална стойност, тъй като голяма част от предците на ботевградчани са участвали в построяването на хижа „Рудината“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *