Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Президентът връчи първия мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Папката отиде в ръцете на кандидата за министър-председател Мария Габриел. 

Г-жо Атанасова, като председател на най-голямата по численост парламентарна група, моля да ми представите кандидата ви за министър-председател, обърна се президентът Радев към председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя представи Мария Габриел като кандидат за министър-председател на ГЕРБ-СДС.

В изпълнение на Конституцията на България ви връчвам мандат за съставяне на правителство. Очаквам в рамките на седмица да представите структура и състав на кабинета.

Това заяви президентът Румен Радев, връчвайки мандата на Мария Габриел.

Моето предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около ясни приоритети, заяви Габриел.

„Поемам с отговорност проучвателния мандат. Господин президент, искам да ви благодаря, че Вие и президентската институция сте гаранция за спазването на върховния закон на България – Конституцията“, съобщи Габриел. 

Тя подчерта, че ще направи всичко възможно България да има стабилно, работещо редовно правителство. Габриел добави, че става въпрос за експертно правителство, което имат за цел благосъстоянието на българите и авторитета на България.

Смятам да предложа разговорите да продължат за съставянето на експертно правителство със срок от една година на основа на приоритети, каза Габриел в неделя. Кандидатът на ГЕРБ-СДС проведе срещи с представители на „БСП за България“, ДПС и „Има такъв народ“ по-рано днес.

От БСП не дадоха окончателен отговор дали ще подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ и посочиха, че ще питат членовете на партията. От ДПС заявиха, че профилът на кабинета трябва да изглежда европейски и имат експерти в почти всички сфери. От ИТН посочиха, че нов бюджет с необмислени харчове, задължаващи българите, няма да подкрепят и съответно няма да подкрепят и такъв тип правителство.

Коалиция ГЕРБ-СДС ще има срок от една седмица, за да върне папката – попълнена или не.

До 22 май ще стане ясно дали Румен Радев ще връчи и втори проучвателен мандат, или ще бъде направен опит за съставяне на редовно правителство. 

Източник: Vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *