Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Мария Габриел върна празна папката на президента

Снимка: DarikNews.bg

Кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Габриел върна неизпълнен мандата на президента Румен Радев за съставяне на правителство. Това се случи минути, след като стана ясно, че двете най-големи политически сили са се разбрали да управляват заедно. Габриел изобщо не представи номинации за министри, както се очакваше допреди няколко дни.

Папката, която днес връщам, е празна“, посочи Габриел.

Пред президента тя разказа, че с втората по големина политическа сила – „Продължаваме промяната – Демократична България“ – са водени интензивни преговори през последните 24 часа за съставяне на „правителство с ясни принципи, цели и отговорности“.

Така се е стигнало до решението да бъде съставено правителство с втория мандат на ПП-ДБ.

Президентът даде заявка „до дни“ да връчи и втория мандат, с който ще бъде съставен първият редовен кабинет в България от близо година насам.

Всеки следващ мандат означава още по-тежки компромиси. Пътят, по който сте се насочили, изисква много интензивна работа“, предупреди президентът.

За пореден път той призова партиите да не бавят приемането на законите по Плана за възстановяване и държавния бюджет за 2023 г.

Президентът ще връчи мандата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ до дни. Редовното правителство изглежда е близо

ГЕРБ и ПП се разбраха, че ще има правителство с втория мандат – като премиерът ще е ротация за по 9 месеца. Първо мястото ще заеме Николай Денков, а вице и министър на външните работи ще е Мария Габриел. След изтичане на срока Денков щеподаде оставка, която ще бъде гласувана от парламентарните групи на ГЕРБ и ПП-ДБ и за премиер ще бъде избрана Габриел.

Източник: economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *