Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

143 г Ботевград свободен!

С факелно шествие и тържествена заря-проверка пред паметника на Свободата завършиха тържествата по повод Националния празник в Ботевград. Община Ботевград и признателните поколения честваха 143 г от Освобождението от турско робство.

Преди 143 г с подписването на Сан стефанския мирен договор се поставя началото на третата българска държава. На световната карта се разкрива изстрадала, но непримирима България. На 3 -ти март се сбъдва мечтата на Георги Раковски и Васил Левски, на Караджата и Хаджи Димитър, на Ботев и Бенковскии хилядите анродни мъъже и жени , дали живота си за святото дело – Свободата.

Празничната програма започна в 18:30ч. с факелно шествие, което тръгна от паметника на патрона на Ботевград – Христо Ботев. Пред него своята почит отдаде кметът на общината Иван Гавалюгов.

Официалните лица на тържествената церемония бяха водачите в 26 МИР на предстоящите парламентарни избори – народният представител Иван Ченчев и Младен Маринов – министър на вътрешните работи в третия кабинет на Бойко Борисов, кандидатите за депутати Йонко Ненчев от ПП МИР И Дамян Маринов от ПП ГЕРБ, Йордан Йорданов ОТ „Патриотична коалиция – Воля и НСФБ“, председателят на Общински съвет Ботевград д-р Илин Черняшки и секретарят на общината Стефка Граматикова, общински съветници и др.

Тържествено слово отправи към всички граждани и гости на Ботевград – кметът Иван Гавалюгов. Публикуваме неговата реч:

„Уважаеми гости, скъпи съграждани,

Честит национален празник!

Без съмнение, и особено днес, сме изпълнени с чувство на почит и признателност към борците за нашето национално Освобождение. Да припомним историческите факти е важно, но съм сигурен, че всеки един от нас добре познава подвига и саможертвата на героите, дали живота си за да живее днес свободна България. Важно е обаче да осмислим тяхното дело, ценностите, идеалите, решителността и смелостта на онези поколения българи, преживели онези тежки времена, изминали онзи труден път, довел ни до така бленуваната свобода. Има една сентенция, която казва, че трудните времена раждат силни хора, силните хора правят времената лесни, лесните времена обаче създават слаби хора, а след слабите хора идват трудни времена. Това е един интересен философски-исторически анализ, който ни дава един друг поглед върху кръговрата на живота в едно общество. Сигурен съм обаче, че всеки един исторически период, всяко едно време, всяко едно поколение, всяко едно общество се сблъсква с различни предизвикателства и има да решава различни проблеми. И днес живеем в нелесно и нелеко време, не само заради до болка познатата ни пандемична ситуация. И днес нашето общество има да решава редица основно-морални казуси и проблеми, има да преодолява различни препятствия по пътя към едни не по-лесни, а по-справедливи времена и обществени взаимоотношения, а от там и към един по-смислен, по-стойностен и по-пълноценен живот. Убеден съм, че за да преодолеем трудностите и да вървим по пътя към проспериращо общество, изключително важно е всеки един от нас да поеме своята лична отговорност, ангажимент, да прояви необходимия дух, воля, мъдрост, решителност и смелост и да изгради, и съхрани обществени отношения, които да осигурят справедливо разпределение на обществените блага, но в същото време да гарантират на всеки един от нас равни права, равни възможности и много важно – равни отговорности. Затова уважаеми гости и скъпи съграждани, бъдете смели и отговорни, за да живеем в едно по-справедливо общество и за да пребъде Свободна България. Честит празник!“.

В знак на признателност към героизма на загиналите бяха поднесени венци и цветя.

След тържествената програма кандидатите за народни представители от БСП Иван Ченчев – водач за 26 МИР и Борис Калоянов (Гражданска квота) посетиха Исторически музей -Ботевград.

2 коментара на “143 г Ботевград свободен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *