Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Koрнелия Нинова: Ще осигурим свободен достъп до всякакви ваксини

Едно от първите неща, които ще направим, когато българите ни гласуват доверие, е да предприемем стъпки да осигурим свободен достъп до всякакви ваксини. Това каза лидерът на БСП и водач на листата „БСП за България“ 25-ти Многомандатен избирателен район – София град и в 16-ти Многомандатен избирателен район – Пловдив град Корнелия Нинова по време на дебата в Народното събрание по предложението на БСП за руската ваксина „Спутник V“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Тя обяви, че БСП са направили предложение за руската ваксина „Спутник“.

„Защо го направихме? По две причини. Първата – правителството на Бойко Борисов се провали във ваксинационния план. Ще се позававам само на факти. Правителството плати 13 млн. ваксини за 500 млн. лв. Ваксини няма. Правителството одобри ваксинационен план с групи, които първи трябва да се ваксинират и правителството отмени този план. Правителството определи зелени коридори, хората се наредиха на опашки и ги върнаха обратно, защото ваксини няма. Възложиха на личните лекари да направят списъци и да започнат ваксинационен план, те ги направиха, ваксини няма. Лекарите се връщат обратно и пациентите. Това е едната причина“, заяви още Нинова.

„Втората, искахме и искаме да осигурим свободен избор на българските граждани от всички възомжности за ваксина. Ускоряването на ваксинационния процес ще доведе до отваряне на мерките, до гарантиране на здравето на хората, до възстановяване на икономиката и социалния живот в България“, заяви още Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че ГЕРБ отказват да подкрепят БСП с два аргумента и едно обвинение.

„Първи аргумент, пречи ни българското законодателство. Било противозаконно да приемем такова решение, защото българският Закон за лекарствата не ни позволява. Уважаеми управляващи сменяли сте закони по два пъти за 24 часа. Мога да цитирам много такива, ако някоя групировка трябва да се облагодетелства от този закон“, заяви още Нинова.

„Сега нямате възможност да промените един закон, ако той ви пречи. Ние твърдим, че не е така. Знаете ли, че за този парламент сте променяли Кодекса за социално осигуряване 31 пъти. Сега, когато стотици хора са на улицата и чакат на опашки за ваксини не можете да промените един текст в закона. Това не е аргумент или поне не е състоятелен“, заяви още Корнелия Нинова.

Тя цитира и вторият аргумент на ГЕРБ, че не могат да направят нищо без европейските органи и също го определи като несъстоятелен. „Никой не ви го забранява“, каза Нинова.

Лидерът на БСП даде пример с Чехия, Унгария, Словакия и Австрия.

„Нашето предложение било лобизъм за една ваксина. Тези хора, които изброих не са ли от вашите политически семейства. Нима австрийският канцлер или германското правителство, или Орбан да са лобисти за руска ваксина. Не само че пристъпват към разговори – купуват и правят производствени мощности. Ако половин Европа са лобисти, то цяла Европа и лидерите са обхванати от лобизъм за руска ваксина. Не, те зи хора имат характер и тези хора са държавници, а не се крият от страх зад гърба на европейските институции и ЕК, изтъкна Нинова.

Тя попита защо ГЕРБ отказват тези възможности за България.

„Първа възможност – отказвате, защото вече договорите и платихте 13 млн. за половин милиард лева. Изчерпали сте парите и ви е страх, че някой ден, някой може да ви търси отговорност и не смеете да предприемете следваща крачка. Това е едната възможност. Втората, цял ден говорите за лобизъм от страна на „БСП за България“ някой от вас ще дойде ли тук да отговори на един въпрос – вярно ли е, че представител на ГЕРБ в ЕП е тясно и семейно обвързан с представител на една от фирмите и една от ваксините, за които България се договори, плати и внесе и чака още“, каза още Корнелия Нинова.

„Възможно ли е да отказвате, внушавайки трета вълна, спирайки плановите операции, увеличат се броя на заразените, за да използвате тази ситуация за изборите, за да намалите избирателната активност. Възможно ли е да си правите тънки политически сметки за сметка на здравето на нацията. Ако е така, това е изключителен политически цинизъм и човешка безотговорност към българския народ. Ако днес не приемете нашето предложение, ние декларираме – когато решите, че сме достойни да управляваме страната и ни дадете доверие, надяваме се да е след 4 април, едно от първите неща, които ще направим е да предприемем стъпки да осигурим на вас свободен достъп до всякакви ваксини“, каза още Нинова.

1 коментар на “Koрнелия Нинова: Ще осигурим свободен достъп до всякакви ваксини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *