Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Жители на Скравена се вдигнаха на мирен протест срещу честите спирания на тока

Жители на трето село в община Ботевград негодуват от честото спиране на тока. След протести на Врачеш и Новачне днес близо 70 души от Скравена се вдигнаха на мирен протест. По думите на участниците в него през последната седмица токът е спирал за по 2-3 часа – следобяд или вечер. На 10 срещу 11 март не е имало ел. захранване в продължение на 19 часа. Като цяло честото прекъсване на тока датира от половин година.

Поради тези причини предимно млади хора от селото се събраха днес на площада между Паметник-костницата и сградата на Кметството. След това те се отправиха организирано към главния път Е 79 , минавайки през т.нар. Черен мост. Техните лозунги гласяха: ‘Сметките не прекъсват! Токът – всеки ден!“, ‘Всеки ден без ток!“ и др.

На протеста не присътваха кметът на селото- Методи Драганов, поради отпуск, както и прдставители на ЧЕЗ.

„Получаваха се пикове на авариите, в които токът спира или тръгва през една или няколко минути. От това електроуредите на много хора изгоряха“, споделиха част от жителите на селото.

Протстиращите от Скравена възнамеряват да се обединят с жителите на Врачеш и Новачене, и заедно да изразят възмущението си на възлово място. Идеята им е не да затварят главен път , а да застанат край него и да покажат протесни действия. „Няма нужда да обясниш нещо на ЧЕЗ , което те знаят“, така протестиращите отговориха на въпрос на наш репортер, потърсили ли са становище по казуса от електроразпределителното деружество.

„Тук има спор между клиент и доставчик. Няма и намеса от страна на Кметство Скравена“, добавиха протестиращите.

На протеста присъстваше млада майка с бебето си. Тя се присъедини към протестните действия на скравенчани, тъй като в дома й, който е в кв. Паланката, токът е спирал за по един или няколко часа, което сериозно затруднявало отглеждането на детето. По думите й спирането на ел.захранването е зачестило през последния един месец. Негодуванието й е продиктувано от обстоятелството, че не може да приготви храна на бебето или да изпере дрехите му.

Жителите на Скравена, участвали днес в мирния протест, са категорични, че ако компетентните органи не се намесят и не бъдат взети мери, те ще продължават с протестните действия.

Според източници на Botevgrad.news , причината за дълготрайното прекъсване на ел.захранването на 10 срещу 11 март, е поради авария на далекопровод на разстояние 60 км от Скравена – в района на Осеновлаг.

4 коментара на “Жители на Скравена се вдигнаха на мирен протест срещу честите спирания на тока

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *