Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Симеон Славчев пред Botevgrad.news: Ще работим за възраждане на 4 традиционни отрасъла – туризъм, транспорт, инфраструктура и селското стопанство

Днес лидерът на ПП „Морал, Инициативност и Родолюбие“ Симеон Славчев посети Ботевград, заедно с водача за 26 МИР – дипломатът Пламен Стоянов. Посещението му бе свързано с представяне на кандидатите и политическата програма на партията, както и среща с кмета на общината  – Иван Гавалюгов.

Какви предизборни ангажименти и експертни лица предлага  ПП МИР в кандидатските си листи за 45-то Народно събрание, и на каква политическа основа е стъпила партията, ще научите от интервюто с председателя – Симеон Славчев.

Симеон Славчев Славчев е учредител и председател на Политическа партия МИР през 2018г . На местните избори през 2019 г. партия МИР има избран кмет в Община Ботевград и общински съветници в Ботевград, Благоевград, Мирково, Приморско, Созопол, Несебър, Стамболийски, Сливница, Разград , Червен бряг, Ветово, Братя Даскалови, Чирпан, Кюстендил и Силистра.

Висшето си образование завършва в Технически университет – София  и е инженер-магистър по „Индустриален мениджмънт“. Завършил е „Академия за социална политика“ на Института за социална интеграция и има придобита допълнителна професионална квалификация по „Управленски умения“. Специализирал е „Политически мениджмънт“ в Българското училище за политика към Нов български университет. Има над 15 години управленски опит, като мениджър и управител на фирми и ръководител на проекти. Владее немски, английски и руски език.През 2015 г, когато е избран за общински съветник в Столичен общински съвет.

Г-н Славчев, Вашата предизборна програма е озаглавена „Манифест, програма, етични правила“. Защо избрахте това наименование?

На първо място ПП МИР има една практична предизборна програма, която ще възроди индустрията. Залагаме на няколко приоритета, като туризъм, транспорта, инфраструктура и селското стопанство. Искаме да наложим един нов работещ модел, какъвто е социално- пазарното стопанство . Това е един доказан немски модел, който изкара от крах Германия от Втората световна война, разработен от сериозен кръг експерти и специалисти. Искаме да го наложим като основа на българската икономика. На местните избори пък наложихме един нов различен модел, който искаме да наложим в цялата страна. ПП МИР  в Ботевград заложи изцяло на един нов модел на правене на политика – на общественици и интелектуалци,  и на хора ,които не бяха партийци. Никой от листата на ППМИР не бе нейн член през 2019 г. Сега по-голямата част от хората са нейни членове.

Т.е. политиките идват от гражданите, а не от политиците?

Такива са нашите водачи на листите ни и за парламентарни избори 2021. Това са 31 листи – в 28 области и три в София. Много партии се хвалят, че имат 30 или 40 % представители в листите си от гражданската квота. Ние попълваме на 90% кандидати за народни представители от гражданската квота. Това са хора със сериозен професионален опит.

Какви хора сте включили в листите си?

Имаме преподаватели от висшите учебни заведения. Голяма част от тях са учредители на ПП МИР. Имаме юристи, адвокати, инженери , икономисти, известни спортисти, учители. Изобщо от всяка една сфера.

Преди няколко месеца ПП МИР избра председател на общинската си структура в лицето на Йонко Ненчев. Защо се спряхте на него?

Защото Йонко е активен млад човек, амбициозен в добрия смисъл на думата. Заложихме на него, защото той изцяло покрива думичките, които се съдържат в абревиатурата на партия МИР- морал, инициативност и родолюбие, и към днешна дата твърдя, че не само не сме сбъркали, но сме изключително доволни от това, което Йонко постига, като резултат в Ботевград. Убеден съм, че е това ще бъде насочено и към парламентарните избори. ПП МИР  е първа политическа сила в Ботевград. Нашата цел е да запазим тези позиции за парламентарните избори.

Колко членове наброява ПП МИР в страната?

Шест хиляди, като имате предвид, че не сме си поставяли за цел да трупаме членска маса. Ние работим предимно мрежово  и залагаме на хора, които по места са лидери на мнение и са общественици.

Няколко думи за водача на 26 МИР?

Изключително опитен човек в дипломацията, човек, който има експертизата по национална сигурност и управление при кризи. Той е един от учредителите и експертите на ПП МИР в сферата на националната сигурност. Смятам, че той допринася добре на конюнктурата на София област и би допринесъл за икономическото развитие на областта.

Вашата оценка за работата на кмета Иван Гавалюгов?

Отлична оценка, но по-важно е каква оценка дават ботевградчани. Ежедневно съм позитивно изненадан  от обратната връзка и неслучайно работим с г-н Гавалюгов. От първия ден , откакто сме си стиснали ръцете сме се разбрали да работим на моралните принципи, които съществуват в обществото.

Какви са Вашите очаквания за бъдещия Парламент и има ли в него място за ПП МИР?

Понеже често ми задават въпроса, с кого би управлявала партия МИР? Аз ще ви кажа с кого не бихме управлявали. Това са политическите, икономическите и физическите лица на прехода, които реално 30 години правят подмяната в страната. Такава подмяна се готви и в момента. Очакванията са ни ПП МИР да намери място в бъдещия парламент, т.е. да прескочи 4%-вата бариера. Партия МИР налага своите лица в момента и ние залагаме на т.нар. „дълга писта“ и съм убеден рано или късно, че и лицата, които стоят в ПП МИР, ще бъдат в парламента. Защото България има нужда от морално, инициативно и родолюбиво управление.

Считате ли, че Коалиция „ Граждани от протеста“ или „Има такъв народ“ са Ваша сериозна конкуренция за изборите на 4 април?

Ще припомня, че партия МИР бе един от основните двигатели на гражданските протести, макар и да не бяхме от хората, които шумно да обявяваме това нещо или шумно да яхваме справедливия граждански протест. Очакваме голяма част от него да дойде в ПП МИР, но не залагаме единствено и само на него , тъй като нашата програма е подготвена изцяло от експерти. Ние на работим популистки, защото много партии се изкушават по време на избори, като залитат в популистки обещания, които са нереалистични. Ние сме разписали реална и обективна платформа, която да вдигне традиционните 4 отрасъла. Трябва само да има политическата воля и знания  те да се реализират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *