Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Иван Ченчев: Хората най-много пострадаха от социалната политика на управляващите

Единадесет години ГЕРБ не индексираха пенсиите, с вредната си политика обединиха дори демократи и републиканци в САЩ. Хората най-много пострадаха от социалните мерки на управляващите. Или по-точно – от липсата на адекватна социална политика, отговаряща на реалността по време на пандемията. Десетгодишното еднолично управление на ГЕРБ доведе страната до последните места във всички класации. Само в една сме на първо място и тя е по смъртност. Тази теза изрази кандидатът за народен представител от БСП в 26 МИР Иван Ченчев в предаването „Пресечна точка“ по Нова телевизия.

За четири години правителството натрупа над 20 млрд. дълг, а след май месец възрастните хора няма да получат увеличение на пенсиите си. За тях от последните три правителства никой не помисли. ГЕРБ управлява страната вече 11 години и не намери време и възможности за индексация на пенсиите. Ние предлагаме това да стане с разписана формула през закон, която да осигури постоянно подпомагане на възрастните хора и увеличение на пенсиите с между 20 и 30%. Така всеки месец те ще получават достойно заплащане, което ще струва на бюджета над 1.2 млр. лв. В социалната сфера БСП предлага още подпомагане на младите семейства с еднократна помощ от 6500 лв. за две деца и безплатни лекарства за най-малките. Ако на БСП бъде връчен управленски мандат, ще допринесем за повишаване на доходите. Във външно-политически план коментирах доклада на Департамента на САЩ, който оценява реално състоянието на страната, изтъквайки най-вече корупционните практики във всяка сфера на обществения живот. С управлението си ГЕРБ направиха нещо забележително – обединиха тезите на републиканци и демократи в САЩ по повод на оценката им за състоянието на България след управлението на правителството на Бойко Борисов. Много пъти посочвахме недъзите на сегашното управление. Докладът на Държавния департамент на САЩ е поредният шамар, който бе забит на властимащите. БСП смята, че по тези въпроси трябва да сме изключително внимателни, имаме критики и от страна на Меркел за ваксините. В областта на образованието, третата коментирана тема в предаването, изложих предложенията на БСП за един учебник на един клас по предмет в цялата страна.

Иван Ченчев подчерта нуждата от категорична промяна на съдържанието на сегашните учебници по повод на умишленото обезличаване на славната българска история, както и за задължителното присъствие на класиците на българската литература на страниците на тези учебници. БСП предлага да се отделят 5% от БВП за образование, както и 1% – за развитие на културата. В изказването си подкрепих и учителите, които със собствени средства и без подкрепата на държавата бяха поставени в необичайната ситуация на т.нар. онлайн обучение и бяха принудени да си купуват компютри и таблети, за да осъществяват пълноценно образователния процес. Те стоически издържаха на първа линия в условията на пандемията.Категорично изразих тезата, че мерките, които БСП предлага, са разработени не само от партийни представители, но и от широк кръг обществени експерти. Именно затова тя има предимство пред всички останали. Тя не е направена според сегашната ситуация на пандемия, а е плод на четиригодишен труд, като много от предложенията в нея сме обсъждали през целия мандат на 44-ото Народно събрание и в Пленарна зала. Още в началото на предаването Ченчев изрази своята лична позиция, че е важно хората, които ще гласуват, да чуят посланията на БСП. „Считам, че крачката те да станат реалност, можем да направим заедно, гласувайки с доверие и грижа с номер 4 в бюлетината на изборите на 4 април“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *