Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Aлександър Манолов: Вярвам, че този път българските избиратели ще покажат своята нетърпимост към корупционния модел, който вече 10 години управлява страната

Г-н Манолов, на 4 април  БСП излиза с бюлетина 4, а вие с номер 4 в листата. Не е ли за Вас знак от съдбата и ли приемате това обстоятелство като чисто съвпадение?

Да. Интересно съвпадение са четирите четворки, които правят датата и месеца на изборите, както и номера на коалицията и мястото ми в листата. Но по-скоро го приемам като знак, че на 4 април България ще поеме по нов път, така силно желан от огромна част от хората в страната.

БСП има ясно разписана предизборна програма със конкретни ангажименти. Реалистични ли са те?

БСП е сериозна политическа сила, която знае какво е да се управлява държавата и как да се постигат целите. Дори в опозиция, винаги сме работили с грижа за хората и нашите предложения са били логични и съобразени с нуждите на всеки един човек. Ангажиментите ни са напълно реалистични и сме описали в детайли как можем да ги изпълним.  

Ако БСП управлява, кои са неотложните сектори, които се нуждаят от спешен рестарт?

Не знам дали след 10 години управление на ГЕРБ остана незасегнат сектор. Безспорно най-тежко тяхното управление се отрази върху секторите, които касаят всички български граждани – здравеопазването, образованието и социалната политика. Фалираха болници, тези които не фалираха, станаха недостъпни за обикновения човек – дали инфраструктурно, дали заради заплащането. Функционалната неграмотност при децата скочи, нямат ясни учебни планове, чудят се кой учебник да захванат. Липса на каквато и да било грижа спрямо младите семейства, пенсионерите и хората в неравностойно положение. Всичко това трябва да се промени. Затова и ние от БСП сме готови със своята управленска програма, в която са залегнали неотложите мерки, които трябва да се вземат. Предвиждаме в програмата си преизчисляване на всички пенсии по справедливи критерии, които да отчитат както стажа, така и спецификата на работата и средния осигурителен доход през 2017 г. Държавата може и трябва да е гарант за достъпно здравеопазване, за качествено образование и за нормалния стандарт на живот на всеки българин. Направихме изчисления, според които държавата може да си позволи да стимулира младите семейства с данъчни облекчения, с еднократна помощ от 6500 лева при раждане на второ и трето дете, при условие, че родителите са се осигурявали последните 24 месеца, увеличаване на размера на майчинството през втората година от 380 на 650 лева. Предлагаме разработването на един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, преглед на съдържанието и довеждането му до разбираемо и отговарящо на възрастта на учениците и възпитаващо в родолюбие и др. Всичко сме разписали в програмата на левицата, която надявам е да приложима след изборите.

Наложеният корупционен модел на управление и паралелната държава ще получат ли звучен шамар от българския избирател или той ще затвори очи пред урната, получил поредната порция купен вот?

Вярвам, че този път българските избиратели ще покажат своята нетърпимост именно към този корупционен модел, който вече 10 години управлява страната. Много е важно да кажем едно – само високата избирателна активност, може да намали и даже да сведе до нула ефекта на купения и корпоративен вот. Българските граждани трябва да излязат на 4 април и да гласуват. Нужна е висока избирателна активност, която ще стопи купените гласове, с които години наред се печелят избори. Аз лично съм оптимист.

За колко депутата се бори БСП в парламента?

БСП се бори за първа политическа сила  и съм сигурен, че това може да се случи, защото енергията и желанието за промяна, които ги има в обществото, са огромни. Не мога да прогнозирам колко ще бъдат представителите на левицата в парламента, но едно е ясно – при първа политическа сила, БСП ще има и самочувствието и правото да води разговори за бъдещо управление.

С кого и при какви условия би управлявала БСП?

Това е въпрос, на който може да се отговори само след като станат ясни резултатите от изборите и видим какво е разпределението на гласовете, кои политически сили влизат в парламента и с какъв брой народни представители. Едно, обаче е сигурно и то беше многократно казано и от ръководството на левицата, включително и от лидера Корнелия Нинова – БСП няма да управлява с ГЕРБ. 

Kak БСП вижда решаване на проблема с ваксините и защо според Вас управляващите не се справиха с него?

Управляващите не се справиха като цяло с кризата, която предизвика коронавируса в България. Освен липсата на адекватни мерки и непоследователността по отношение на т. нар. локдаун, лъсна и това, за което ние в БСП говорим от години – провала в здравната реформа, липсата на достатъчно медицински кадри и лоша материално-техническа база в огромна част от болничните заведения. Въпросът с пандемията вече повече от година е актуален, лошото е, че в повечето случаи се използва за политически цели.

Нямате ли усещането, че наложения локдаун цели ниска избирателна активност?

Дали това целят управляващите можем само да гадаем. Факт е, обаче, че хората са уплашени и се замислят стане ли въпрос за гласуване. Виждаме, че има и трудности по осигуряването на членове на изборната администрация. Въпреки това, нека имаме предвид, че дали си излязъл на пазар или отишъл да гласуваш – рискът е един и същ и не можем да си позволим вируса да ни уплаши и да отложим така чаканата промяна.

Какво според вас ще се случи на изборите в неделя?

В неделя хората трябва да изберат – ако живеят добре да гласуват за статуквото. То има цели четирима представители – ГЕРБ, ВМРО, Воля и ДПС. Но ако хората искат промяна, трябва да са сигурни, че протестния им вот няма да отиде напразно, само ако гласуват за БСП. Всякакъв друг вот ще бъде пропилян вот.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *