Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

(ВИДЕО) Има ли решение за проблема с отпадъците на Ботевград? Ето отговора на кмета на общината

Регионалното депо за твърди битови отпадъци е създадено с решение на Общински съвет–Ботевград през 2012 г.

От началото на 2013 г до 31 март 2021 г е депонирано общо количество 133 372,24 тона отпадък. Една от двете клетки е запълнена на 70% към този момент.

Решението, което Община Ботевград търси на този проблем, е изграждане на инсталацията по сепариране и компостиране на смесено събрани битови отпадъци в Ботевград.

По този повод Общината има сключен договор с Министерството на околната среда и водите през 2018 г за изграждане на въпросната инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци, след което бе обявена обществена поръчка за избор на проектант и осъществяване на строителния надзор.

Повече от три години обществената поръчка е в застой, тъй като преди крайния срок за събиране на оферти, софийската фирма „Комунална техника” ЕООД обжалва обществената поръчка пред Комисията за защита на конкуренцията.

Управителят  на фирма „Комунална техника” ЕООД Николай Янакиев коментира пред Botevgrad.news причините, поради които е обжалвал в КЗК процедурата. Според Янакиев самият проект не отговаря на изискванията за необходимия капацитет на трите общини Ботевград, Правец и Етрополе.  

Какво каза още Николай Янакиев:

„Често се злоупотребява, че имам само личен интерес, защото съм наследник на българо-чешко дружество, което проектира и започна изграждането на  сепарацията в периода 2011- 2013г. Инвестицията, която планирахме да бъде направена по въпросния проект бе в размер на 5 милиона лева върху терен 31 декара, закупен от общината.  Но както виждате, в новият проект на Община Ботевград се предвижда инвестиция в размер на 10,7 млн.лева за съоръжения с по-малък капацитет, върху терен от 10 декара.

На второ място, след запознаване с документацията на обявените обществени поръчки от Община Ботевград за избор на изпълнител за изготвяне на проект и строителен надзор за изграждане на инсталация за сепариране на смесени битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци става ясно, че обществените поръчки са изготвени с неясна, противорачива методика на оценяване, което дава неограничена свобода на Възложителя да класира участници и съответно да сключи договор за изпълнение с тях. Факт е, че КЗК е спряла една от поръчките, което доказва, че има непрозрачност в определянето на фирми за изпълнители“.

Николай Янакиев съобщи още, че ще обжалва и делото, насрочено за Върховен административен съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *