Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ст.треньорът на “Сунг Ри“ Ботевград Пламен Трънски за предизвикателствата на Европейското първенство и турнирът „Рамус Оупън“ в София

След последният турнир по таекуон-до  W.T.F.  „Рамус Опън“ и след старта на Европейското първенство в София вчера, старши треньорът на клуб „Сунг Ри“ Ботевград Пламен Трънски коментира  резултатите и предстоящия спортно-състезателен сезон, както и изминалата ковид година – 2020.

Пламен Трънски е треньор от 1993г, още като ученик. Съвместява състезателска и  треньорска дейност до 2005г, когато участва в последния турнир , като състезател. Ръководи емблематичния клуб „Сунг Ри“Ботевград, който основава през 1993 г. За първи път влиза в залата през 1988 – в шести клас. За него таекундо-то е не просто спорт тогава, а някаква мистика, който не е толкова разпространен тогава. Ключова роля изиграва неговия баща – Валентин Трънски – активен спортист, занимавал се с борба и карате. Запалва своя син по таекуондо-то завинаги. Пламен продължава до ден днешен – вече 33 години търси непрестанно успехите, вече не за себе си, а за своите възпитаници, които през годините наброяват повече от 1000.

Г-н Трънски, какви са изводите за Вашия клуб след големия турнир „Рамус Оупън“ и Европейското първенство в София?Kакви са плановете Ви за в бъдеще?

След много дълга пауза, вследствие на промените, които настъпиха в България и в света , свързани с пандемията Ковид 19, турнирът по олимпийско таекуондо „Рамус София оупън“ G1 даде началото на дълогоочаквания състезателния сезон.  През миналата година – месец март ни бе последното голямо международно състезание. След това за една година не участвахме никъде. За нас, като част от спортното общество, това  бе дълъг период от време, в който просто бездействахме. Много неща се промениха – отмени се олимпиадата в Токио и всички свързани с нея олимпийски квалификации  и трябваше да се пренастройваме, без да знаем, какво ни очаква. С турнира в София и Европейското първенство, което благодарение на усилията и отличната организационна обезпеченост от страна на Българска федерация по таекуондо, се провежда в нашата страна, стартирахме спортно-състезателния живот в Европа. Двете състезания са от изключително високо ниво, по отношение на състезателите, световният елит дойде в София, изключителни състезатели демонстрираха възможностите си. За пример ще посоча, че в категорията на  Владимир Далаклиев имаше състезатели от топ 3 в олимпийската ранглистата – актуалният световен шампион в категорията до 68 кг, както и останалите топ състезатели в ранглистата. Имаше сериозна конкуренция и на нас ни бе интересно да видим, какво ни е нивото, защото ни предстоят много важни състезания.  

Какви са предстоящите състезания, в които клуб „Сунг Ри“ ще участва?

Предстои ни много важна олимпийска квалификация, която благодарение на огромните усилия на ръководството на Българска федерация по таекуондо, в лицето на нейния президент г-н Слави Бинев, ще се проведе през месеца май в София.  Тази година сме домакини на най-силните състезания. Българска федерация по таекуондо през последните години се доказа като отличен организатор на състезания от най – висок ранг и Европейското първенство, което се провежда в момента е нагледен пример за турнир от най – висок ранг, провеждащ се в условията на засилени мерки срещу Ковид  19. През август отново ще бъдем домакини на Световното първенство за кадети.

Как ще определите представянето  на Влади Далаклиев в „Рамус Оупън“ и на Европейското първенство?

Представянето на Влади в турнира бе много добро, защото след такава дълга пауза той бе много силен. За наш лош късмет обаче още в първата среща се получи една неприятна травма при него – на фалангата на единия пръст на атакуващата дясна ръка му се отвори дълбока рана. Ние опитахме със залепване да спре кръвотечението, но през първия и втория мач не успяхме да го спрем. Раната не успя да се затвори и преди полуфинала лекарите я зашиха. Посъветваха ни, че има голяма опасност да се разкъса тъканта. Влади изигра полуфинала, познавайки добре противника, и знаейки, че мачът няма да протече много интензивно. На самия полуфинал срещата щеше да бъде изключително динамична срещу световния шампион от Англия – Брадли Синдън и затова решихме, че рискът Влади да играе , е твърде голям. Затова го спряхме.

За огромно наше съжаление Влади не успя да постигне това на което се надявахме на Европейското първенство. Имаше срив в спортната му форма и той не успя да отстрани първият си противник. Интересното е, че същия поляк, от когото загуби, Влади победи в първата си среща на „Рамус Оупън“.  

Основните усилия пред Влади са насочени към спечелване на квота за олимпийските игри. Това означава да успеем да спечелим правото да участваме на олимпийските игри. По три начина се стига до олимпийска квота. Първо – трябва да си топ 5 във световната ранглиста. Ние не успяхме да постигнем това, затова отиваме на варианта с участие в квалификации. Всеки един континент прави квалификация  и първите двама в категорията (4 категории са за жени и 4 з мъже) се класират на финал. Третият вариант е турнирът „Гранд Шлем“ , където шампионът с най-много точки печели квота. Нашият вариант е квалификацията.

Как според Вас се справят младежите?

На турнира „Рамус Оупън“ Стефан Стаменов стана шампион в категорията 49 кг. Постижението при него е голямо, тъй като е за първа година при младежите и отсъства от състезателен живот през 2019 г  и 2020 г, тъй като получи много тежка травма в коляното и все още не е съвсем възстановен.

Кристиян Златев за първа година влиза при мъжете и е в най-тежката категория. Въпреки, че в един момент имаше известни колебания накъде да продължи кариерата му, в крайна сметка се мотивира да продължи и участва с националния отбор на България в няколко много силни подготвителни лагери, с участието на световни и олимпийски шампиони от Иран. На София Рамус изтегли късата клечка и му се падна много сериозен противник – световният шампион от 2017 г. Бахман. Затова нямаше как да се случи, но той не показа притеснение и игра като равен с равен с именития си и много опитен съперник.

На Европейското първенство Кристиян ще се изправи в неделя – 11 апил, в най – тежката категория срещу италианеца Матео Марянович. Нека да му пожелаем много кураж и късмет в надпреварата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *