Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Първо заседание на 45-о Народно събрание.Депутатите положиха клетва

Новоизбраното 45-о Народно събрание се събра на първото си заседание от 9 ч. тази сутрин в старата сграда на парламента на пл. „Народно събрание” №2. Впечатление, преди началото на пленарния ден, направиха депутатите от партията „Има такъв народ”, които влязоха в сградата заедно.

Съгласно Конституцията първото заседание на новия парламент се свиква с указ на президента Румен Радев и

беше открито от най-възрастния присъстващ народен представител

в Народното събрание, чийто състав беше определен от суверена на изборите, проведени на 4 април – 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ”.

От мястото на председателя на НС Зайкова направи проверка на кворума в пленарна зала. Поради липса на електронна система това се случи по старомодния начин – г-жа Зайкова четеше по списък имената на депутатите, които пък отговаряха с „Тук”, когато чуеха името си.

„Уважаеми дами и господа, парламентарното заседание ще се предава пряко по БНТ и БНР, затова ще помоля за усмивки и радост. Нека народа да види, че депутатите в 45-о НС са хора с чувство за хумор. Неумолимият ход на времето ми даде привилегията да открия 45-о НС и дано да съм добра орисница”, таза започна словото си Мика Зайкова, което предизвика аплодисменти от страна на народните представители.

„България е минала през много съдбовни премеждия, но винаги е възкръсвала, защото нашият мъдър народ винаги е намирал пътя към възкресението

На 4 април народът ни изпрати в тази зала с една единствена заръка – промяна.

Тази промяна, която ще извади България от всички последни места в ЕС. Всички имаме една обща цел – просперитетът на България и мястото ѝ в европейското семейство. Не забравяйте кой и за какво ви е изпратил тук”, заяви тя.

След това народните представители положиха следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се”.

Последва вземане на решение за дистанционно участие по електронен път, включително и полагане на клетва на народни представители поставени под изолация или карантина заради COVID-19. Карантинираните депутати също положиха клетва и прозвуча химнът на Република България, а след него и този на Европейския съюз.

Източник: VESTI.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *