Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ТПГ“Стамен Панчев“ Ботевград отново е домакин на Регионалното състезание „Най-добър автомонтьор и водач на МПС“

Регионален кръг на Националното състезание „Най-добър автомонтьор и водач на МПС“ бе открит днес в 13.30ч в ТПГ“Стамен Панчев“ Ботевград.

Състезанието се провежда в рамките на два дни – 23 и 24 април. То стана факт, благодарение на Министерство на науката  и образованието и фирмата-съорганизатор „Интеркарс“, както и на Регионалното управление по образование-София област. Участници в състезанието са ТПГ“Ст.Панчев“ – Ботевград, ПГТМ“Хр.Ботев“ – Ботевград, Професионална гимназия по транспорт с.Владимирово, ПТГ „Н.Й.Вапцаров“ – Враца, Професионална гимназия по прозиводствени технологии – град Лом и Професионална гимназия – с.Борован.

„Тук са най-добрите ученици, които заслужено биха се класирали за националното състезание в Силистра. Така, че вие сте потенциалните победители и ние – вашите ръководители ще направим възможно това да се случи. Едно състезание дава различни урок за всеки от вас и то помага да опознаете себе си – своите силни и слаби страни“. Това каза Цонка Докова- директор на Техническа професионална гимназия „Ст.Панчев“, която за пореден път е домакин на ученическото мероприятие. Докова, която даде старт на церемонията по откриване на състезанието, изрази надежда „Интеркарс“ винаги да подкрепят тази инициатива на образователното министерство и да дават стимул на учениците да продължават напред.

Официални гости на състезанието са Вергиния Йорданова – ст.експерт „Професионално образование“ в РУО-София област, Константин Миков  – представител на „Интеркарс“, Маргарит Иванов – управител на автосервиз „Вами“, Методи Методиев – управител на автосервиз „Ботевград“, който е и председател на обществения съвет ТПГ „Стамен Панчев“ Ботевград.

Представителят на фирма „Интеркарс“ отправи поздрав към всички участници в Регионалното състезание за това, че са успели да преборят своите връстници в родните градове и да участват в регионалния кръг. Той припомни, че поради пандемията от Ковид 19, през 2019г се е провело последното такова състезание. Тогава България е била представена от 4-ма ученика в 4-ия кръг в Полша и тогава шампионската купа е присъдена на ученик от Силистра. Именно заради това тази година Националният кръг ще се проведе там.  „В Полша през 2019 година българските ученици се представиха отлично и това показа, че пред българското образование няма никакви прегради и, че ние сме конкурентноспособни на международно ниво. Така че мисля, че пред вас няма никакви прегради – всичко е във вашите ръце и умове, и от вас зависи какво ще постигнете в живота“, пожела Миков.

Преподавателят по практика Петко Томов обясни регламента на протичанена състезанието и запозна участниците с основните постове (работни места): четири основни и един индивидуален. Те са както следва: Първи пост – запалителна система на двигател, втори пост – регулиране на фарове, трети пост – регулиране на преден и заден мост, четвърти – демонтаж, монтаж и баланс на автомобилно колело. На постовете участниците работят екипно, а на 4-ият пост – индивидуално.

Първият етап от състезанието започна днес в 14.00ч – решаване на тестове по дисциплините „Двигатели с вътрешно горене“ и „Безопастност на движението по пътищата“. Времето за решаване на всеки тест бе 30 мин.От 15.30 ч  започна практическата част – кормуване на полигон с учебен автомобил.

Утре пордължава вторият етап на състезанието – работа на работните постове за време и прецизност.

1 коментар на “ТПГ“Стамен Панчев“ Ботевград отново е домакин на Регионалното състезание „Най-добър автомонтьор и водач на МПС“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *