Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Какво не знаем за най-тъжния ден за християните – Разпети Петък

Разпети петък е сред най-важните дати в християнския календар. На този ден Христос е разпънат на кръст и умира, за да изкупи греховете на човечеството. По тази причина не е никак изненадващо, че именно кръстът се превръща в основен символ на християнството – независимо, че всъщност представлява популярен метод за мъчения и екзекуции в Древен Рим. Тези жестоки наказания са отменени от Константин Велики, останал в историята като императора, разрешил на християните да практикуват своята религия.

Знаете ли кое е най-ранното изображение, наподобяващо разпятие? Отговорът може да ви изненада. Става въпрос за т. нар. Алаксаменос графито – подигравателно изображение от края на втори век, издълбано в стената на сграда на Палатинския хълм в Рим. То представлява човешка фигура с глава на магаре, разпъната на кръст. Под него пък има надпис: „Алаксаменос почита своя Бог“. В следващите редове може да се запознаете с още любопитни подробности, свързани с историческите факти зад Разпети петък.

Размирната Юдея

Когато става въпрос за реалните исторически събития, стоящи зад библейските текстове, не бива да забравяме една важна подробност – по времето на Исус, Юдея е била римска провинция от едва две десетилетия. Напрежението между евреите и римската власт било високо, а повечето местни жители по-скоро очаквали пристигането на политически, а не на духовен месия. Те открито подкрепяли избухването на въстание и обявяването на Юдея за независима област. Затова появата на личност като Христос, твърдящ, че може да прави чудеса и говорещ за Кралството Небесно, привлякла голямо внимание. Той обединил много хора около себе си, с което си създал и влиятелни врагове, подкопавайки властта както на римските управници, така и на еврейските първосвещеници.

Последните часове на Христос

Питали ли сте се колко дълго са продължили Христовите мъки на кръста? Според повечето изследователи, Христос е бил разпънат приблизително в 9 часа сутринта и е издъхнал шест часа по-късно. Проблемът е, че в Евангелията се използват две системи за измерване на времето. Матей, Марк и Лука използват еврейската система, а Йоан – римската. В евангелието на Марк се казва: „И като Го разпъват, разделят си дрехите Му, и хвърлят жребий за тях, кой какво да вземе. А беше третият час, когато Го разпнаха“. Според експертите, описаните във въпросния текст събития започнали в 9 часа. В друго евангелие – това на Матей, пък се казва, че настъпила тъмнина „от шестия до деветия час“, т.е. от 12 до 15 часа, след което Христос издъхнал на кръста.

Мнението на медиците

Според редица изследователи, смъртта на Христос настъпила изненадващо бързо. Има свидетелства, че хората, разпънати на кръст, често оставали живи в продължение на дни. Ето какво се казва в статия, посветена на тази тема, публикувана в журнала на Американската медицинска асоциация през 1986 г.: „За смъртта на Христос вероятно има няколко причини. Предполага се, че той е изпаднал в хиповолемичен шок в резултат на претърпяната загуба на кръв, а фактът, че бил изключително изтощен, затруднявал неговото дишане. Не е изключено да е получил и силна аритмия“.

Жестоко наказание

Разпъването на кръст е едно от най-жестоките наказания, прилагани в Древен Рим. То било използвано сравнително често. След победата над Спартак и неговите въстаници, пълководецът Марк Лициний Крас разпънал на кръст над 6000 пленници по протежение на пътя между Капуа и Рим, известен като Виа Апия. Преди решителната битка при река Силар, самият Спартак наредил да разпънат на кръст един заловен римски войник, за да покаже на бунтовниците каква съдба ги очаква, ако попаднат във вражески плен. Показателен е и фактът, че Юлий Цезар бил обявен за милостив, когато наредил да бъдат прерязани гърлата на пленени от неговите войски пирати, преди да бъдат разпънати.

Три или четири пирона?

Колко пирона са били забити в ръцете и краката на Христос при разпъването му на кръста? Изследователите все още не могат да дадат категоричен отговор на този въпрос. Католиците смятат, че за приковаването на Христос са използвани три гвоздея, а според православните християни те всъщност са четири. Каквато и да е истината, днес в Европа има над 30 пирона, които са със статут на светини и за които се смята, че са били използвани при разпъването на Христос. Любопитна подробност е, че римският император Константин Велики е първият владетел, който се опитва да намери свещените реликви. Той изпратил майка си Елена да ги търси. Според едно предание, през 326 г. тя пристигнала в Йерусалим и наредила да бъде съборен езически храм, построен на мястото на гроба Господен и да се извършат разкопки в района. Открити били три кръста. Но на кой от тях бил разпънат Христос? За да разгадае тази загадка, Елена наредила да бъде доведена тежко болна жена, която трябвало да докосне трите кръста. На два пъти не се случило нищо, но когато докоснала третия, тя се изправила на крака и оздравяла. По този начин бил разпознат Христовият кръст. В това предание, обаче, не се споменава нищо за пироните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *