Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Маратонецът Христо Стефанов за себе си и планинското бягане – „Botevgrad Run”

По повод участието на  различни участници, от цялата страна, в планинското бягане – „Botevgrad Run”, легендата на бягането в Ботевград Христо Стефанов даде блиц интервю за читателите на Botevgrad.NEWS.

Каква е Вашата препоръка към участниците в двата маратона?

Всеки състезател трябва да разчита на собствените си сили. Обикновено всеки бегач трябва да разпредели силите си за цялото разстояние, така че не трябва да се бърза много с темпото. По време на бягането всеки трябва да прецени какво темпо да поддържа, за да завърши до финала.

Според Вас много или малко са участниците и какъв знак дава това за нашата община?

За съжаление не видях някаква масирана реклама за това събитие , освен по новинарските сайтове. На този етап има масовост. Повечето хора на пръв поглед са от други населени места. Такива състезания се организират всяка седмица в страната. След една седмица е обиколката на Витоша – 100 км. Там участват по 1 000 човека.

Вие как започнахте с този вид спорт и кога?

В ученическите ми години всички започнаха да тренират баскетбол от моите съученици, на мен не ми се отдаваше. Треньорът Димитър Василев ходеше по училищата и аз се записах да тренирам лека атлетика , в началото не толкова сериозно. Ваканцията си ходих на село. Бях прекъснал. След това отново се записах в 7 клас, от 1983 г започнах сериозно да тренирам до днес.

Христо Стефанов е легенда в нашия град по лека атлетика в бягането . Известен е с името Маратонеца. Започва да тренира на 12 г, през 1982г. Шампион е на 1 500 м на България и шампион на 42 км маратон. Сега поддържа форма. Споделя, че ако свали 10 кг, отново би участвал на едно добро ниво с мъжете в България. Най-големите си успехи е постигнал с 57 кг тегло и отлична подготовка в бягането. Неговият син Любомир Стефанов също е шампион на България – за юноши младша възраст – на 3 000 м бягане.

Любомир Стефанов и Христо Стефанов

1 коментар на “Маратонецът Христо Стефанов за себе си и планинското бягане – „Botevgrad Run”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *