Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ПГТМ „Христо Ботев“ е домакин на среща по НП „Иновации в действие“

ПГТМ „Христо Ботев“ е иновативно училище от 2018г. с прилагане на приложенията на Google в образованието.

За поредна година училището участва в национална програма „Иновации в действие“, дейност „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между иновативни училища“ за обмен на иновации между иновативни училища и неиновативните училища, но включени в програмата.

Партньори по програмата за 2020/2021 учебна година са:

Иновативно училище:

Професионална гимназия по туризъм, Софийска област, гр. Самоков

Неиновативно училище:

Професионална гимназия по транспорт „Вл. П. Минчев“, Община Бойчиновци, с. Владимирово

На 8 и 9 юни 2021г. група от учениции и преподаватели от ПГТМ „Христо Ботев“ гостува на ПГ по туризъм, Самоков.

Наблюдавахме и реално участвахме в обучение по взимно обучителния метод, под спомоществователството на  Самоковската митрополия „Културен туризъм – образованието в Самоков през Възраждането“. Домакините ни включиха и в игри, играни от децата тогава – чилик, сплитане на конец, дори поднесената почерпка беше тематична и свързана с тази епоха.

Чрез темата „Културен туризъм – забележителни исторически събития в Самоков – Самоковската комуна“ ученици от специалност „Организация на туризма и свободното време“ представиха  тази значима тема от историята на Самоков с различни гледни точки и през погледа на учебен час от 80-те години на ХХ век.

Чрез  прожекция на видеа за  забележителности в Самоков, като продукт на  образователни резултати от иновациите на училището-домакин научихме факти за ски-шанцата на Самоков, въжения мост над река Искър и изграждане на коритото на реката през града.

През следващия ден наблюдавахме урок в 10 клас, специалност „Кетъринг“ по „Кулинарни изделия и напитки  за кетъринг“, тема „Представяне на вина за кетъринг“, представен с много  знания, естетика и ентусиазъм от учениците. А за нас информацията беше любопитна, нова, провокативна.

На 22 и 23 юни 2021г. ПГТМ „Христо Ботев“ посрещна групите от двете партньорски училища.

При взаимното представяне Професионална гимназия по туризъм, Самоков изненада екипа с торта, а ученици от Професионална гимназия по транспорт с поздрав-изпълнение на народни танци и рецитал на лично творчество на техните ученици.

След презентация за предимствата и негативите  от използването на технологиите в учебните часове и на Google Workspace for Education при преподаването, ученици от 11б клас, специалност Компютърна техника и технологии представиха урок по Компютърни мрежи чрез работа върху споделен документ и тест чрез Google form, като учениците работиха със свое темпо, а най-бързите достигнаха до последната за часа задача, кримпване на мрежов кабел, тип усукана двойка.

През втория ден се направи анализ от анонимните мнения от всички участници в партньорската среща за ползите и недостатъците на онлайн обучението. Сред отчетените предимства са бързата и лесна комуникация, без прекъсване на обучението заради извънредни обстоятелства, възможност за обучение по всяко време и от всяко място, приучаване към самостоятелност, повече възможности за визуализация в часовете, повече свободно време. Най-негативна при онлайн обучението е липсата на живия контакт и социалната дистанция. Посочени са и проблеми като невъзможност за успешно преподаване на част от учебните предмети, проблемите с интернет свързаността , невъзможност за усвояване на така поднесения материал, че ежедневието с техниката уморява и изнервя, слабата активност при дистанционното обучение.

Ученици от ПГТМ „Христо Ботев“ представиха мултимедийни продукти, създадени онлайн от авторите им, за участие в Националния конкурс „България в картини и слово“ – филм за крепостта Боженишки урвич и презентация за защитена местност „Мухалница“, като запознаха гостите с интересни места в нашия регион.

Учениците и преподавателите от гостуващите училища, на които бяха създадени профили към домейна на ПГТМ, се включиха в иновативен час чрез използване на Google приложенията- съвместна работа върху документ, опции на Google maps,  онлайн тест и анкета за преподавателите за степента на увереност при използване на технологиите.

Тъй като поради Covid-19 дистанционното обучение под различни форми се използва във всички училища, то ние, като домакини споделихме опита си и предимствата и недостатъците, които сме установили при продължителното дистанционно обучение , вкл. сравнение между платформите за видео срещи ,с цел да представим нашия опит и да помогнем с изводите си за ориентиране сред онлайн предложенията за обучение извън училище.

Групите от двете гостуващи училища разгледаха базата на ПГТМ „Христо Ботев“ за професионално обучение.

В неформална обстановка и преки разговори директори, учители и ученици от трите училища заедно споделиха   опита и впечатленията си от обучението в професионалните гимназии и в областта на иновациите.

Пожелахме си технологиите да се използват умело и да разчупват традиционните часове, но присъствената форма да е тази, която да е ежедневие в училищата, споделиха от учебното заведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *