Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Официално бе открита обновената сграда на Пожарна служба – Ботевград

Официално откриване на обновената сграда на Пожарна служба в Ботевград се състоя днес от 11.00часа. Гости на събитието бяха – зам.министърът на вътрешните работи Емил Ганчев, Гл. комисар на МВР- Стоян Темелакиев, директорът на Главна дирекция Пожарна безопасност  и защита на населението – Николай Николов, зам.областният управител – Стилиян Донов, адм ръководител на Софийска окръжна прокуратура – Наталия Николова, зам.кметът на Община Ботевград – Борис Борисов, директорът на Областна дирекция  на МВР-София – ст.комисар Георги Тотков, началникъут на Районното управление на МВР-Ботевград – гл.инс. Здравко Йотов.

Водосвет за здраве и благополучие бе отслужен от Архийерейския наместник Отец Борис Петров.На служителите на Пожарната служба в Ботевград той пожела да бътдат живи и здрави – физически и душевно. „Дай Боже и занапред да нямаме природни бедствия, каквито скоро не сме имали. Пожарникарите да се справят със всяко едно предизвикателство , след като вече е отремонтирана сградата“, пожела Отецът.

Административната сграда на РСПБЗН -Ботевград е построена през 1974г. В службата работят 28 служители. В сградата бе извършено въвеждане на мерки за енергийна ефективност по ОП“Региони в растеж“ . В края на 2017 г бе подписан договор между Община Ботевград и фирмата изпълнител, като в началото на 2018 г започват строително -монтажните работи . Общата стойност на проекта 375 387 лв, от които 299 529лв е размерът на европейското финансиране, 52 858 лв.  е национално финансиране и 5 хил.лв е финансиране от Община Ботевград. В рамките на проекта са изпълнени следните енергоспестяващи мерки: топлинно изолиране на външните стени, топлинно изолиране на покрива, топлинно изолиране на пода и подмяна на амортизираната дограма и на осветителни тела с енергоспестяващи. Освен това също в рамките на проекта са изпълнени и други строително-монтажни работи, предписани като задължителни в техническият паспорт на сградата, а именно: ремонт на котелно помещение, подмяна на котел с твърдо гориво с котел на природен газ и подвързване на съществуващата инсталация, изграждане на стоманобетонова рампа с 5% наклон за инвалиди, съпътстващи строително-монтажни работи за възстановяване сградата до съществуващотоо положение след изпълнение на топлоизолационен и хидроизолационен пакети. Изградена е и нова мълниезащита. Стойността на изпълнените строително-монтажни работи възлиза на 31 0209 в ДДС.

В мкрая на 2018 година и първото полугодие на 2019 година са подмени изцяло и отоплителната инсталация на сградата, като изградената модерна такава е със средства, осигурени от Министерство на вътрешните работи, възлизащи на 115 хил. лв. Ремонтирани са изцяло и всички работни помещения в сградата, както и гаражите за пожарната и спасителна техника.

Основният резултат от изпълнението на проекта е подобряване на сградата на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Ботевград, намаляване на енерго потребление с 274 000 киловатчаса годишно и свеждане на спестяванията под 60%, намаляване наличието на спестени емисии на въглероден диоксид от 50,5 m/ год.

В резултат на доброто сътрудничество между Община Ботевград и ГДПБЗН пред нас е една реновирана сграда предлагаща, прекрасни условия на труд и сигурност на жителите на населените места в общината. ТРова каза в заключение водещият на офисиалното събитие – Николай Найденов. Той даде думата на директора на Главна дирекция – гл.комисар Николай Николов. „Поздравления за новата придобивка. Знаейки,че една трета от Вашия и нашия жовот преминава в пожарните служби вие със собствен труд помогнахте това нещо да се случи“, каза гл.комисар Николов. Той отправи благодарност на местната власт и на МВР. Николов пожела служителите в РСПБЗН-Ботевград здраве и да бъдат уверени в своите сили , така че гражданите на общината да се чувстват по-спокойни.

Зам.кметът на общината Борис Борисов увери, че и занапред в лицето на Община Ботевград Пожарна служба ще намира необходимата подкрепа. Той апелира и държавната изпълнителна власт да им осигури необходимата техника и може би по-високи възнграждения.“Защото вие давате много повече от това, което получавате. Благодарим ви за денонощния труд, вие сте на разположение 24 часа, 7 дни в седмицата на населението на община Ботевград,за това ние да можем да спим спокойни в своите домове. Бъдете живи и здрави вие и вашите семйства“, с тези думи се обърна зам.кметът към пожарникарите.

Приветствие отправи зам.министърът на МВР Емил Ганчев, който подчерта, че да бъдеш служител на МВР е призвание, а да си служител на ПБЗН е чест, спасявайки човешки животи. „Малко служители на държавата са изправени пред такива рискови ситуации, застрашаващи живота на този, който иска да спаси друг живот“, каза Ганчев. Поради това те заслужават добри условия на работа. Той обеща на Пожарната служба в Ботевград да бъде осигурен много важен уред, който ще бъде ценна придобивка за спасяване на човешки животи в планини и при тежки аварии, за да не се губят време и сили.

Официалната церемония по откриването на обновената сграда на РСПБЗН – Ботевград завърши с прерязване на лентата от Гл. комисар Николай Николов, зам.министъра Емил Ганчев и зам.кмета Борис Борисов, както и с химна на Република България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *