Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ЦИК определи възнагражденията, които ще получат членовете на СИК за изборите на 14 ноември

До 2280 лева може да взема един шеф на РИК, а председателят на една обикновена секция може да си докара до 442 лева за вота 2 в 1 на 14 ноември. ЦИК одобри възнагражденията за РИК и СИК за изборите. Така в сравнение с вота през юли, общата сума е с около 520 лева повече, когато един председател на РИК можеше да получи над 1760 лева.

Запазва се правото на допълнителни пари заради работа в условията на пандемия, което е 50 на сто от основното – т.е половин надница отгоре. ЦИК прави и разлика между големите РИК-ве – с над 400 избиратели и малките – под тази граница. Именно затова има и разлика в парите за тях. Така без добавките председател на голяма РИК ще взима на месец 1520 лева, неговите заместници и секретарят ще с 1400 лева, а обикновения член – 1370 лева.

Основното възнаграждение за шеф на СИК е 130 лева, а на обикновен член – 100 лева. Това е с около 25 лева повече, в сравнение през лятото. Те обаче също имат право и на допълнителни пари. Освен по 50 % заради пандемията, те ще получат и по 15 лева, ако ще присъстват при получаването на машините, на бюлетините, изборните книжа и подреждането на помещението. Ще разполагат и с по 30 лева за предаването на изборните книжа и бюлетините в РИК след края на вота. Ако има балотаж пак ще имат право на същите придобивки. Така един шеф на СИК може да прибере до 442 лева, а обикновен член до 260.

Тази година има и заделени повече пари за членовете на секциите зад граница. Обикновено те предават изборните книжа по мейл директно до ЦИК. Звено от ДАНС обаче им прави проверка, което обаче отнема доста време, тъй като секциите в чужбина на последните избори се удвоиха. Това налага техните членове да чакат дълго, често дори до следващия ден, за да получат одобрение. Сега за това време те ще взимат и по 30 лева.

Предстои ЦИК да обсъди колко ще са тнар автоматични секции зад граница – това за онези места, където задължително трябва да бъде открита такава, стига на предишен вот да са гласували поне 100 души. На вота през юли тези секции бяха 502 , а сега се очаква да бъдат поне 700 . Самите външно министерство прогнозира, че на тези избори секциите може да стигнат и 1000.

Междувременно през седмицата общественият съвет към ЦИК изпрати препоръки към комисията. Сред тях са да има един избирателен списък, с две колони за подписи на гласувалите, гласуването да става само с една карта, която да зарежда първата бюлетина, а след това автоматично да се зарежда втората. Предлагат да има и една разписка и за двата избора. Ако все пак се реши отпечатване на две отделни разписки, да са с различна дължина, за лесно определяне в коя кутия да се пуснат. Експертите препоръчват ЦИК да предприеме незабавна информационна кампания в медиите и в преки контакти.

Източник: Монитор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *