Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

35 години от създаването на НПГ по КТС-град Правец бяха чествани от бивши и настоящи ученици, преподаватели и първооснователите

35 години от създаването си чества днес Национална професионална гимназия по компютърни системи и технологии- град Правец към Технически университет-София. Това е личен празник на стотиците ученици, завършили тук и на преподавателите и най-вече на създателите на учебното заведение – проф. Павел Мартинов, Стефан Капитанов и д-р инж. Трифон Трифонов ( директор на училището в продължение на 34 г.)

Празничното събитие се състоя в Народно читалище „Заря“ днес от 18.00ч

НПГ по КТС се е превърнало в емблематично място, в което деца от цялата страна получават доброто си образование. По повод годишнината

Поздравителни адреси и цветя бяха получени от:  Доц.д-р инж. Стела Стефанова – директор на Технологично училище „Електронни системи“ при Технически университет-София, Росица Иванова- Началник на РУО-София област, ПГПЧЕ_Ал.Константинов“ Правец, СОУ „Хр. Ясенов“-Етрополе, ОУ“Васил Левски“Ботевград, ОУ“Васил Левски“ с. Новачене и ППМГ“Акад.проф.д-р Асен Златаров“ Ботевград и др.

Поздравително слово към присъстващите отправи директорът Николай Сираков. Той припомни, че професионалната гимназия е създадена през 1986 г като учебно-квалификационен технологичен център по микропроцесорна техника и технологии към Технически университет-София , с краткото наименование УКТЦ. То е единствено и уникално за страната. “Благодарение на гениалната идея на своите създатели и уникалния за онези времена замисъл да направят мост между средното и висшето образование, както и с прозорливостта, с която са погледнали в бъдещето ,че компютрите и ИТ технологиите е основната предпоставка, поради която училището не само оцеля в годините на прехода, но се утвърди и просперира и до днес. За мен е чест и отговорност да бъдат директор на една от най-желаните и сега дестинации в страната за продължаване на обучението след 7 клас. “.  Сираков заяви, че учителите в НПГ по КТС подчиняват работата си на максимата, че колкото повече даваш от себе си, винаги получаваш повече от онова, което си дал. „Заедно с нашите възпитаници създаваме една симбиоза, наречена магията на УКТЦ.С гордост можем да отбележим, че от класните стаи на гимназията са израснали едни от най-добрите програмисти в България, които са намерили своята реализация в едни от най-големите софтуерни фирми в страната и чужбина“, каза директорът.

Директорът Николай Сираков връчи почетен плакет по случай годишнината на ректора на Технически университет-София – проф. Иван Кралов. Той излезе към учениците с призив да усвояват знания, защото те дават сила, която води до независимост.

Със златни медали по повод 75 годишнината на Технически университет и плакети по случай 35 г от създаването на НПГ по КТС бяха наградени няколко човека. Медалите и плакетите връчиха  проф.д.н. Иван Кралев –  директорът на НПГ по КТС Николай Сираков. С наградите бяха удостоени: доц.д-р на т.н.Пламен Вачков, проф.д-р инж. Павел Мартинов, Христо Христов, почетния гражданин Димитър Найденов, кметът на община Правец Румен Гунински, Румен Райчев, Трифон Трифонов, Неделчо Неделчев, Иван Борисов, инж. Радка Йорданова, Стефан Капитанов.

Съобщени бяха спонсорите през годините на учебното заведение,. Те са: Иван Борисов, Иван Вачков, Боян Мартинов, Георги Пандев, Ясен Георгиев, Бисер Кънчев, Борислав Станковски, Сдружение „УКТЦ Завинаги“ и др.

Кметът Румен Гунински отправи благодарност към създателите на УКТС, които по думите му преди 35 г прозряха, че това училище ще създава кадри с най-търсените професии в света. Гунински връчи грамота на директора Николай Сираков за принос и добавената стойност към формирането на качествено образование и положителен рейтинг на община Правец, в създаването на новатори, ITспециалисти и предприемачи.

Празникът в читалището продължи с филм за създаването и развитието на професионалната гимназия до наши дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *