Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът Иван Гавалюгов за зеления сертификат:“Случи се в изключително кратък срок“

По повод въвеждането на зеления сертификат за достъп до обществени места кметът на община Ботевград, Иван Гавалюгов, днес заяви пред местните медии, че е очаквал доста отдавна да бъде въведен.

„Може би се случи в изключително кратък срок. Не малко хора виждахме, че в тази посока ще се развият нещата и ще се въведе тази практика, каквато има в цяла Европа. Може би няма ресурсна обезпеченост да се реализира по най-безпроблемния начи , визирайки хората, които трябва да се тестват и не искат да се ваксинират по техни съображения или хора, които не са проболедували COVID 19. Факт е, ч е всички хора, които са преболедували вируса в къщи, не са били регистрирани. Ясно е, че след това ако са придобили антитела, това не е достатъчно условие да получат сертификат. Затова смея да твърдя, че не бе направена необходимата подготовка за въвеждането му при посещение на публични места. Изглежда като взето набързо решение и като краен вариант,  с оглед утежняващата се обстановка, съдейки по данните , които се предоставят ежедневно за броя на заразените и броя на хоспитализираните и починалите“. Така кметът Гавалюгов коментира въвеждането на зеления сертификат , който се прилага като мярка при посещения на обществени места, с изключение на държавни и общински учреждения, болници, аптеки и хранителни магазини под 300 кв.м.

 Заради тиражираната информация, че въвеждането на зеления сертификат ще стане валидно и за общинските и държавни служители, които обслужват граждани, кметът заяви: „ Ако се вземе такова решение, то да е само, ако  предварително проучване показва или бъде създадена организация, че хората които работят в съответните учреждения , ще могат да дойдат на работа и да извършват служебните си задължения“, заяви кметът.

Иван Гавалюгов заяви,  че в Ботевград се наблюдава засилен интерес към ваксинирането и сподели, че самият той се е ваксинирал в началото на тази седмица с  еднократната ваксина на „Janssen“.  „Няма да си позволя да апелирам гражданите да се ваксинират, защото смятам, че това е личен избор. С много хора съм разговарял, никой не съм агитирал. Ваксинирах се, заради посещения на редица места, на които се изисква наличието на зелен сертификат.

Кметът Гавалюгов засегна темата с осъществяването на контрола по спазване на изискването за зелен сертификат. „Само да покажеш документ дава сериозни основания за злоупотреби и предоставяне на документ с невярно съдържание. Тук също е въпрос за самосъзнание. Всеки може да представи документ, на който не е притежател или не удостоверява неговото състояние“, посочи градоначалникът. По думите му единствено служителите на Регионалната здравна инспекция имат право да извършват верификация на надлежния документ и да правят справки дали той е легитимен, валиден и е притежаван от лицето, което го удостоверява съответното обстоятелство. “Имайки предвид, не само в нашата община, а и в цялата страна, наличните служители, с които Министерството на здравеопазване и съответните регионални здравни инспекции разполагат, доколко ефективен ще бъде контролът, тепърва ще разберем. Но общинските служители и служителите на отдела по обществен ред не могат реално да извършват този контрол по удостоверяване действителността и валидността на съответните сертификати, които хората представят пред обектите“, каза още кметът Иван Гавалюгов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *