БСП работи за България, а не за власт

ИВАН ЧЕНЧЕВ е роден на 5 август 1976 г. в София. Народен представител е в 42-рото, 44-тото, 45-ото и 46-ото НС. В последния парламент беше председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Докторант е в НСА „Васил Левски“ и преподавател по мениджмънт и младежки дейности. Владее английски и руски език. 

 Господин Ченчев, кампанията е към своя край. Кой са най-големите проблеми на хората от Софийска област, които те споделиха по време на срещите ви с тях?

– Районът е близо до столицата, но има труднодостъпни планински села, до които няма дори път. Някога е имало, но сега липсва и нищо не се прави, за да има. Дори се спекулира, че след 12-годишно управление на ГЕРБ служебното правителство е виновно, че хората нямат пътища.

Проблемите са много и са в цялата област. На едни места са зле с водопровода, на други има свлачища, а в трети – и двете. На тези хора трябва да се помага не от утре, а… от вчера. И човек да се чуди откъде да започне. Толкова са изоставени и за тях все няма пари, защото живеят в малки населени места.

В големите общини имат проблеми, характерни за цяла България. Ситуацията в Софийска област въобще не е добра, а това е притеснително, защото говорим за населени места близо до столицата.

Покрай кризата с КОВИД-19 хората започнаха да купуват имоти в малките населени места и директно се сблъскват с проблемите. 

– Какво трябва да се направи най-напред след изборите, защото очевидно са нужни спешни мерки?

– БСП предложи решение – антикризисни мерки в първите 100 дни. Те са съгласувани с браншовете. Това е хубаво – нека хората да не си мислят, че проблемите им се решават някъде на етажите на „Позитано“. Възприели сме отдавна подхода да се срещаме с представители на съответния сектор, с трудещите се хора, за да можем да сме в същината на проблема. Да се стиковат мненията и той да бъде решен. Защото не е важно някой да командва хората, а те да се чувстват добре. Или да виждат, че проблемите им намират решение. Важно е, освен преодоляване на здравната криза, да има икономически мерки, защото доходите въобще не отговарят на инфлацията. Горещият картоф ще трябва да се вади от отговорни държавници – нещо, за което БСП призовава. 

– Темите, които БСП е повдигала през последните години, винаги излизат на дневен ред…

– И днес е така, и утре ще бъде така. Много хора не отдадоха значение на някои факти, но това, което се случва в държавата, е чудовищно. Чудовищно е да отпускаш 1 милиард лева предварително, след което тези пари да ги няма. Още по-чудовищно е и да строиш магистрала върху земи, които дори не са отчуждени. Това означава, че държавата отпуска пари за незаконен строеж. Това не мога да си го обясня. Но е факт.

Най-напред трябва да спрат течовете на средства. След което е важно да има навременни мерки. Защото изборите ще минат. След това ще се конфигурира парламент. Но после идва голямото притеснение на БСП. Ще започнат преговори за съставяне на кабинет, на комисии, а паралелно трябва да се входира държавният бюджет. Затова призоваваме партиите да внесат своите предложения, но те да не са популистки. Не намерим ли допирни точки по бюджета, влизаме в следващата година с бюджет на 80% от предходната. При това в условия на криза. Трудните зимни месеци предстоят. Не искаме никого да плашим, просто призоваваме парламентът да си свърши работата и да помогне на хората да надигнат глава. 

– Очаквате ли този път да има разбирателство между партиите и да бъде съставен кабинет?

– Нашият слоган е „Разумните решения!“. Той е такъв, защото БСП показа, че е гласът на разума не само в последните два парламента. БСП работи за България, а не за власт. Това е разликата ни с останалите партии.

Трябва да се прояви отговорност, и то не чисто партийна. Партиите съществуват, за да се грижат за държавата. Трябва да намират подход, мерки и начини за излизане от тази криза. На първо място е нужно да се състави редовен кабинет, който да има силата и отговорността за промени. Ако всичко това липсва и трябва да се гласува бюджет, е опасно – може да се направят „свободни съчинения“ чрез т.нар. плаващи мнозинства. Те са опасни за хората, които носят последствията от популистки решения.

Доказахме, че имаме сила. Че сме разумни. Най-важно сега в кризата е хората да усетят нещата по джоба си. Има една държава, която се казва България. Тя е тяхната държава и трябва да се грижи за тях. Омръзнало ми е да слушам глупости от управляващи политици, които тръбят, че ако дойде БСП, щяло да се одържавява. В момента в страните в ЕС държавата си е във функциите, не е абдикирала. И хората чувстват, че имат държавници. Тогава всеки човек започва да се чувства отговорен. 

Въпреки всичко, което се случва в нашата родина, българинът продължава да е съвестен. При посещенията в различни населени места виждам, че хората се грижат и търсят сметка на кмета по дадени проблеми и паралелно си плащат данъците. Затова този народ не бива да бъде грабен, а той буквално е ограбен. Това е кощунство.

А най-голямото кощунство е да се граби през здравеопазването. Необяснимо е за мен – едни хора грабят други хора, които са в нужда. Резултатите от проблемите в здравеопазването са заложени от ГЕРБ през последните 12 години.

Призовавам българите да не се подвеждат по новите вълни в политиката. На предните два избора имаше нова вълна, а сега – още по-нова. Но какво стана? Нищо. Българинът търси промяната, но гласува на тъмно. Мисля, че хората се убедиха, че не са я потърсили на правилното място.

Тези нови политици не са се сблъсквали с реалната политика. Когато тези хора влязат в парламента, разбират каква е ситуацията. Защото трябва да имаш и опит, освен идеи. А има и съпротива от тези, които не искат да се случи дадена идея.

– Доста години бяхте активен в спортните среди. Спортът май е на последния ред. Защо стигнахме дотам?

– Независимо от това, учудващо е, че България продължава да има спортисти, да ражда таланти. По всякакъв начин спортът бе загърбен, и то през целия преход. Караме по инерция, талант, генни заложби. Но бюджетът е крайно недостатъчен (97,6 милиона лева). С тези пари се подготвят олимпийците, високо спортно майсторство, масов спорт, ученически, студентски… Как да стане? Държавата има бюджет колкото има баскетболният ЦСКА Москва. 

В Унгария Виктор Орбан даде 500 милиона евро за спорт. И когато го попитаха защо не ги е дал за болници, той отговори, че всъщност ги е дал за здраве. Давайки ги за спорт, ще намали натовареността върху болниците. И тук трябва да стане така. Според статистиките нашите деца са едни от най-заболелите. А това е от липсата на спорт. Най-простото нещо е да се покриват нормативите в училище. В момента се създават клубове, които обикалят училищата и събират такси от децата. Тези хора го правят, за да могат да живеят, но идеята е професията треньор да бъде подсигурена. Спортът е изключително отговорно нещо. Ако треньор натоварва вашето дете и го прави по неправилен начин, то може да пострада. Поради тази причина треньорите трябва да са подсигурени.

– В момента спортното министерство подготвя проект, с който по един треньор на клуб ще получава по една минимална работа заплата. Това ли е пътят?

– За да работи, треньорът не трябва да мисли за насъщния. Призовавам хората, когато слушат различните програми, да отсяват работещото, а то личи кое е.

– Има ли нужда от промяна на системата в спорта?

– Да, едно време спортът беше държавна политика. И не ставаше дума само за парите. Когато се разработи цялостна система за спорта и тя функционира, резултатите веднага са налице.

Бих върнал науката в спорта. Без наука няма да достигаме до постиженията, които сме правили преди. А тогава имаше наука в спорта. Можем да ползваме прекрасните кадри на НСА, с които да направим научен спортен център. Трябва да се ползва повече експертизата, да бъдат ангажирани професионалистите. И успехите ще дойдат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.