Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът Гавалюгов с коментар за намерението на бъдещото правителство да въведе финансова децентрализация на общините

По повод намеренията на потенциалните партньори в  бъдещотото правителство относно реализирането на идеята за финансова децентрализация на общините, която е поставена на масата на преговорите, днес кметът на общината Иван Гавалюгов коментира на редовния си брифинг с местните медии тази стъпка, като сериозен пробив за развитите икономически общини, каквато е община Ботевград.  

Гавалюгов подчерта, че още през 2018 г е имал предложение до народните представители в София област десет процента от данъка за доходите на физическите лица да остава в общината по месторабота на физическото лице и съобразно трудовия му договор. Според кмета в момента 4-странните преговарящи са дали още по-благоприятна картина – 20 % от размера на този данък да остава в общините. „До колкото видях има съвпадения на вижданията на 4-те преговарящи партии и доколкото разбрах това ще бъде вписано в предложенията за законодателни промени в работата на бъдещото Народно събрание и като текст в коалиционното споразумение за управление на държавата“, коментира кметът Гавалюгов.

По думите му това ще бъде един сериозен пробив във финансовата децентрализация на общините и сериозна стъпка тези средства да се връщат в общинския бюджет. „Според мен това  ще повлияе положително в две посоки. Едната е, че ще стимулира кметовете да създават все по-благоприятни условия за развитие на икономическа дейност от всякакъв характер. Другото положителни нещо, е че така ще се даде възможност на общините да изпълняват функцията на инспекция по труда, ако бъдем оправомощени с такива контролни функции, тъй като ще имаме възможността да следим трудовата дейност , дали тя се осъществява по трудово-правното законодателство. Община Ботевград е силно развита икономически и винаги съм твърдял, че парите, които получаваме от централния бюджет, спрямо средствата, които местната икономика генерира за националния бюджет, са много повече. Ако това предложение бъде прието , община Ботевград спокойно би могла да се откаже от всякакви желания за допълнителни финансирания, чрез Постановления на Министерски съвет или чрез изравнителна субсидия , или друг вид целева субсидия“, заяви кметът Гавалюгов. По думите му в нашата община има между 15 и 18 хиляди работни места и общината би генерирала между 400 и 500 хиляди лева ежемесечно в общинския бюджет , които ще представляват тези 2% от 10-те % данък от доходите на физическите лица, които да бъдат връщани на общините. „Това са между 5 и 6 милиона лева, които към момента не генерираме, нито от собствени  приходи, нито от целеви държавни средства от изравнителна субсидия. Да, бюджетът е голям , но той е за делегираните от държавата дейности‘, каза градоначалникът.

Кметът Гавалюгов заяви още, че заради висока безработица ще има и общини, които не биха генерирали някакъв сериозен приход от плоския данък, поради големия процент възрастни хора в пенсионна възраст. Според него тези общини би трябвало да бъдат компенсирани по друг начин.

„Финансовата децентрализация е една сериозна стъпка и много пъти кметовете сме го поставяли на въпрос. Дали е мислено в предходни правителства не зная, но до реална реализация не се стигнало. Аз се надявам в следващата една година да се случи. Ние като силно развита община ще можем да разполагаме с много повече средства и да реализираме многото проекти, които имаме. Несправедливо е обаче, когато виждаме, че общини редовно  получават държавни субсидии  по неясни критерии. Години наред се отпускаха стотици милиони левове безпринципно чрез ПМС-та“, каза в заключение кметът на общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *