Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общинското ръководство ще предложи увеличаване на ставката за недвижими имоти от 2 на 2,5 промила

Ръководството на Община Ботевград има намерение да внесе предложение за обсъждане в Общински съвет предложение за актуализация на ставката на данъка върху недвижимите имоти. Това стана ясно днес от кмета Иван Гавалюгов, по време на брифинга си с медиите.

Според кмета на общината е необходимо намирането на механизъм за регулярно актуализиране на данъчните оценки, защото на тяхна база се облагат имотите. Според Закона за местните данъци и такси има механизъм и това е данъчната ставка, която се определя с решение на Общински съвет. Те варират между 0,1 % до 4,5% промила върху данъчната оценка на имота, припомни Гавалюгов и добави, че централното управление оставя на местното самоуправление да бъде „лошият вестоносец“  то да променя данъците, за да компенсират нарастването на разходите от нарастването на цените. „Последното увеличение на данъците бе през 2017 г от 1,5 на 2 промила данък недвижимо имущество. Заради ниската данъчна оценка почти никой не усети драстична промяна. Това, което обмисляме, е да предложим като компенсация от ниските данъчни оценки – увеличението на данък недвижимо имущество да бъде от 2 на 2,5 промила. Това ще бъде предложението на общинската администрация, а дали ще срещне подкрепа от общинските съветници и дали те ще разберат аргументите ни, с които го внасяме, това вече е друг въпрос“, каза Гавалюгов.

Според кмета е необходима актуализация на данъчните оценки на всеки две години, за да не се налага като компенсиращ инструмент общините да увеличават данъчните ставки.

Следващо предложение на кмета Гавалюгов е също във връзка с увеличение на цени на стоки и материали – да се променят праговете за възлагане на обществените поръчки в Закона за обществените поръчки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *