Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

„Нощ на прилепите“ ще се проведе в Исторически музей – Ботевград на 13 октомври

Отбелязана за първи път преди повече от 25 години, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България.

Целта на „Зелени Балкани“ е да покажат, че прилепите не са никак страшни, а напротив различни и симпатични. В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят са вредители в селското стопанство, а пък прилепите в градовете помагат в борбата с комарите. Нека всеки един от нас помогне с разпространяването на информация за важното значение на прилепите, така може да ги опазим за в бъдеще. В момента един от начините да опазваме и над 6000-те пещери в България е ако в тях има прилепни колонии. Много от тези пещери попадат в местообитание, което е обект на защита в мрежата НАТУРА 2000 по Директивата за хабитатите – местообитание 8310 Неблагоустроени пещери.

„Зелени Балкани“, съвместно с Исторически музей – Ботевград, гр. Ботевград, ви канят в сградата на музея на 13 октомври от 9:30 ч до 17:30, за да отбележим датата заедно, с любопитни факти за прилепите, детски работилници, прожекция на кратък филм за прилепи и много забавни игри!

Очакваме ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *