Без консенсус: Депутатите не избраха председател на НС, опитите продължават

Депутатите изпаднаха в патова ситуация още на първото заседание на 48-ото Народно събрание. Стигна се до криза и дебати до късен следобед, тъй като не успяха да постигнат консенсус при избора си на председател и заместник-председатели на парламента. Нито един от предложените кандидати не събра необходимото мнозинство при четири опита, редувани с почивки. Първоначално кандидатите бяха четирима, но станаха петима – от ГЕРБ издигнаха Росен Желязков, „Продължаваме Промяната” предложиха Никола Минчев, от „Възраждане” номинираха адвокат Петър Петров, а след първото гласуване, на което не беше избран председател, от ДПС предложиха Йордан Цонев.

Председателстващият парламента в днешния официален ден на откриването Вежди Рашидов през цялото време призоваше депутатите за отговорност, но в крайна сметка по предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ им даде време да помислят до „утрото, което е по-мъдро“, когато ще подновят процеса по избор на председател на Народното събрание.

Първоначално всяка от партиите представи своя кандидат.

ГЕРБ издигнаха Росен Желязков. „В традициите на парламентарната демокрация партията, спечелила изборите, излъчва председател на парламента. Това е едно от неписаните, но установени правила”, каза Десислава Атанасова.

„Представих нашата кандидатура на парламентарните групи. Благодаря на тези, които се срещнаха с нас. Тези, които чуха нашата номинация, заявиха, че тази номинация е много добра. Всички заявиха доверие и уважение”, допълни тя и след това представи и биографията му.

От „Продължаваме Промяната” предложиха Никола Минчев. Андрей Гюров призна, че е добре председателят да е от най-голямата партия, но не е задължително. „Има достатъчно примери, когато това не е така, особено в ситуации на силно фрагментиран парламент. Важно е да се подходи мажоритарно с оглед на личностните качества”, каза Гюров.

Парламентарната група на „Възраждане“ номинира адвокат Петър Петров. Кандидатурата беше представена от депутата Цончо Ганев. „Дневният ред не е изпращане на оръжия на Украйна, а за решаване на проблемите на българските граждани. Именно затова трябва председател от опозицията, за да не бъде ограничаван гласа на „Възраждане“. Единствено това ще вкарвате в дневния ред на НС – оръжие, може и батальон да искате да вкарате. На дневен ред са икономическите проблеми на гражданите“, посочи депутатът от „Възраждане“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи кандидатурата на Кристиан Вигенин, който има опит като заместник-председател на НС и сега експертизата му може да помогне в един силно фрагментиран парламент. „Той беше ментор на колегите от ПП, които влязоха за пръв път в зала, и се уповаваха на него“, заяви Нинова.

От ДПС заявиха, че ще спазят парламентарната традиция да подкрепят кандидата на най-голямата парламентарна сила – в случая ГЕРБ-СДС. И апелираха бъдещия председател да забрави откого е избран, да е наистина пръв сред равни и да спазва Конституцията, законите и правилника на НС.

Депутатите гласуваха първо кандидатурата на Кристиан Вигенин. От общо 239 гласа, гласувалите „за“ бяха 27, 181 бяха „въздържали се“, против бяха 31. След това народните представители подложиха на гласуване Никола Минчев, номинацията на „Продължаваме промяната“. За бяха 74, 29 против и 135 бяха „въздържали се“. Петър Петров, номинацията на „Възраждане“, спечели 27 гласа „за“, 118 „въздържали се“ и 94 гласа „против“. Накрая остана номинацията на ГЕРБ-СДС – Росен Желязков. „За“ бяха 103 гласа, 51 „въздържали“ се и 84 „против“. Така депутатите не успяха да изберат председател.

По този начин депутатите не успяха да изберат от първия път председател на парламента. Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС предложи 15-минутна почивка, както и прегласуване на двамата кандидати с най-много гласове.

След почивката при прегласуването Никола Минчев и Росен Желязков отново не успяха да съберат достатъчно гласове.

След това от ДПС предложиха Йордан Цонев и така кандидатите станаха петима.

„Забравете да си оттеглим кандидата. Нямаме намерение да ходим след вас. Нямате никакво право да ни съветвате какво да правим. Този кабинет в първия си ден вече е спънат. Колеги да отиваме на избори на 15 януари, но отговорността ще е ваша”, заяви Тома Биков.

„Да издигнеш председател с надеждата, че опозицията ще го подкрепи е или наивност, или разчита на задкулисни договорки. Ние не си говорим по дивани, сараи и тн.”, заяви Асен Василев.

„Не си позволявайте да заблуждавате. И квалификации, сараи и тн. – нали разбирате в какъв тон можем да влезем”, заяви Йордан Цонев.

„Този избор е крайъгълен камък за изграждане на мнозинство. ДБ не може да стане част от мнозинството, което сте тръгнали за изграждате”, обясни Христо Иванов.

„Предлагаме Йордан Цонев за председател на НС”, обяви Мустафа Карадайъ.

„При тази създала се обстановка на остра конфронтация между кандидатурите на първата и втората политически сили, смятам, че изборът на Кристиан Вигенин е добро решение”, каза Корнелия Нинова.

От името на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи заседанието да бъде прекъснато и да продължи утре. „Резултатът ще се повтаря до безкрай, ако не намерим решение или не променим правилата, което обаче ще нарушава Конституцията“, заяви тя.
Председателстващият заседанието Вежди Рашидов незабавно се обяви в подкрепа на идеята и допълни, че получил есемес от актьора Христо Мутафчиев: „Пита дали сме нормални“.

Рашидов посочи, че творците са с тънка чувствителност и предупреди депутатите: „Ако не седнем да се разберем като на една кръгла маса, народът ще ни измете всички“.

След това, без да подлага предложението на гласуване, водещият удари звънеца като пожела на народните представители да се съберат утре, от 10:00 ч. по-мъдри.

Източник: DarikNews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *