Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ботевград е сред общините, които ще получат държавно финансиране за ремонт на детски ясли, градини и училища

Министерски съвет одобри 6 545 309 лева за ремонт и строителство на детски ясли, градини и училища, а срокът за това на 136 от тях се удължава до края на 2024 г.

Финансирането от 6,5 млн. лева ще се разпредели между варненската Професионална техническа гимназия, която ще получи 200 169 лева и 25 общини, за които остават 6 345 140 лева, а именно Гоце Делчев, Гърмен, Петрич, Айтос, Бургас, Сунгурларе, Бяла, Провадия, Велико Търново, Елена, Козлодуй, Габрово, Перник, Радомир, Червен бряг, Марица, Кайнарджа, Ботевград, Елин Пелин, Самоков, Опан, Стара Загора, Димитровград, Хасково, Ямбол.

За ремонт или строеж на 136 детски ясли, градини и училища са отделени близо 210 млн. лева. В процес на изпълнение са 95 от проектите, а останалите 41 все още не са стартирали, а причините са забавяне в обществени поръчки, узаконяване или прехвърляне на терени. Това налага удължаване на срокът до края на 2024 г., тъй като поради изброените факти, завършването на проектите, до края на тази година, става невъзможно.

Основната идея на двата проекта е да има повече свободни места в детските ясли и градини, както и да се направи още една стъпка към въвеждането на задължително предучилищно образование на децата, навършили 4 години. За училищата се предвижда да преминат към едносменен режим.

Източник: news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *