Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Фолклорният концерт „Дух жив, корен здрав, огън български“ огласи Ботевград

На 29 октомври се проведе първят от общо трите концерта озаглавени „Дух жив, корен здрав, огън български“. Фолклорното събитие се проведе на центъра на пл. „Освобождение“.


Концертът е по проект „Дух жив, корен здрав, огън български“ на „Център за изкуства Радост“ ЕООД, с управител Радослав Цветанов. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма “Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество”.

От клуб „Радост“ откриха събитието с думите: „С тези концерти бихме искали да покажем, че въпреки трудните времена, в които живеем, и особено след последните две години социална изолация, духът на българщината е жив и ние от клуб „Радост“ черпим сили и вдъхновение от здравия български корен тук, в Балкана, на границата между две фолклорни области. Горди сме, че нашите приятели, които са тук, днес ни помагат да поддържаме българския огън, който ще гори винаги докато има любители на фолклора, които милеят за българските песни, танци, обичаи и традиции.“

Във фестивала взеха участие Детски и младежки танцов състав „Радост“ – гр. Ботевград и Танов състав „Мургаш“ – с. Врачеш, които ни представиха Ботевградско хоро, Трънско хоро (Чичина), Ръченица, Северняшки танц, Джиновско и Шопско хоро, както и китка от пъстри хора.

Накрая Литаквската духова музика също взе участие във фестивала, след нея и народния певец Божидар Златков.

1 коментар на “Фолклорният концерт „Дух жив, корен здрав, огън български“ огласи Ботевград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *