Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Концертът по повод 110 години гимназиално образование бе под наслов „С вяра и устрем сбъдваме мечтите си“(ВИДЕО)

На 4 номври 2022 г. бе голeмият концерт-спектакъл по случай 110 години гимназиално образование в община Ботевград.

Преди началото на тържеството златаровци направиха тържествено шествие, носейки българското знаме под звуците на Общинския духов оркестър, от ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ до НЧ „Христо Ботев 1884“. Там гостите бяха посрещани с китка здравец. Официалните гости бяха посрещани и със специалния „Алманах“, съдържащ изцяло творби на златаровци.

При препълнен салон, тържеството започна с посрещане на крака знамето на Златаровската гимназия и изпълнение на химна ѝ.

Специални гости на юбилея бяха Иван Гавалюгов – кмет на Община Ботевград, д-р Илин Черняшки – председател на Общински съвет – Ботевград, Диана Къндева – старши експерт по организация на средното образование в РУО-София област, общински съветници в Община Ботевград, Борис Борисов – заместник кмет на Община Ботевград, директори на училища и детски градини, бивши учители и възпитаници на Златаровксата гимназия и родителите на нашите ученици.

Директорът на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ Даниела Колева направи обръщение към всички присъстващи: „За мен е чест и привилегия да ви приветствам с добре дошли на юбилейния концерт-спектакъл, посветен на 110-тата годишнина гимназиално образование в община Ботевград, „С вяра и устрем сбъдваме мечтите си“. Вече 110 години Ботевград пулсира със светлия дух на Златаровската гимназия. Тя е цел, мисия, кауза, личен избор, копнеж, стремеж на десетки поколения млади ботевградчани, храм на духовността. Дом, в който съдържа живота в неговата продължителност и в който златаровци напредват от празник в празник, осъзнали къде отиват и открили разноликия живот.

Само за 10 години броят на учениците нарастна със 180, броят на паралелките – със 7, а средният успех на гимназията е винаги устойчив – около много добър 5,17.

Уважаеми ученици, насочете душите си към идеала за просвета и за повече светлина, възпитавайте у себе си добродетелите „Любов към труда, любов към истината, любов към народа“.

На всички Вас пожелавам приятно изкарване с нашата програма, изцяло организирана от учениците на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“. Честит празник!“

След речта на г-жа Колева, последва връчване на почетни отличия от д-р Илин Черняшки и Иван Гавалюгов, които не пропуснаха да се обърнат към възпитаниците на гимназията.

Притежателят на един от най-магнетичните, красиви български гласове, актьорът и бивш възпитаник на гимназията Симеон Владов също бе от специалните гости в празничната вечер.

„Малко се вълнувам, защото тук съм започнал. Всеки преди да стане нещо започва от някъде. Аз преди да стана актьор съм бил тук, на тази сцена, и съм играм много пъти на нея. Тук чествахме 70-тия юбилей на гимназията, аз тогава бях ученик, след това 80-тия, а след това и 90-тия.

Искам да запомните от мен едно: политиците минават и заминават, икономиката все някога ще се оправи, но образованието и културата – това са нещата, които остават след нас. Това е нашето лице пред света – образованието, образованите хора и културата. Така че бъдете образовани и бъдете културни граждани, бъдете смели, спазвайте заветите на Златаров и следвайте мечтите си, борете се за мечтите си до край и никога не изневерявайте на себе си! Бъдете живи и здрави! Честит празник!“, каза в своето обръщение Симеон Владов.

След изказванията и обръщенията, дойде ред на основната част. В нея учениците от ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ ни припомниха историята на училището по артистичен начин, пресъздадоха часове по география, музика и чужди езици – английски, руски, немски и испански език. Към всеки предмет бяха приготвили и атрактивни танцови и музикални представления. Бе излъчен и специален епизод на новооткрития „Подкаст на ППМГ“, в който ученици от 5 до 12-ти клас ни споделиха какви са техните мечти и в какво вярват.

Президентът на Република България –  Румен Радев с Постановление удостои ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ с Почетен знак на Президента. Наградата бе връчена на г-жа Даниела Колева, директор на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров,“ по повод 110 години гимназиално образование в Ботевград.

Голямата изненада на вечерта бе участието на неповторимата народна певица Валя Балканска. По време на изпълненията ѝ на песните „Хубава си моя горо“ и „Излел е Дельо хайдутин“, целят салон на читалището стана на крака и се включи в музикалното изпълнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *