Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Румен Радев: Предсрочните избори ще са на 2 април, разпускам парламента на 3 февруари

„Отчитайки техническите предизвикателства, изборите ще бъдат на първата възможна дата, в която няма да има риск за машинното гласуване, за да спазим закона, който повелява, че всеки може да избира да гласува с машина или с хартия“, обясни президeнтът Румен Радев.

Датата на предсрочните парламентарни избори ще е 2 април, съобщи президентът Румен Радев след среща днес с ръководството на ЦИК.

Изборите ще бъдат на първата възможна дата, когато няма да има риск за машинното гласуване, за да може да бъде спазен законът. Всеки български гражданин трябва да може да избира дали да гласува с машина или с хартия“, заяви държавният глава.

Ще издам указ, с който ще разпусна Народното събрание на 3 февруари и ще насроча парламентарни избори на 2 април, добави президентът.

Така Раде даде още шест живот на 48-ото Народно събрание.

„Надявам се оставащото време да бъде използвано от народните представители в 48-ото Народно събрание и те да докажат, че борбата с корупцията, Планът за възстановяване и устойчивост, европейската интеграция са реален приоритет, а не само предизборни обещания“, коментира той.

Държавният глава посочи, че не може да отговори в момента дали ще има промени в служебния кабинет, но ще говори с всеки един от министрите.

По-рано днес Румен Радев прие върнатия неизпълнен трети мандат от представителите на „БСП за България“.

Радев проведе след това среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК). Организацията на предстоящите парламентарни избори трябва да гарантира честността и прозрачността на вота и правата на гражданите, отбеляза на срещата президентът.

Пред депутатите в парламента председателят на ЦИК Камелия Нейкова каза, че ЦИК има готовност да организира и произведе избори на 2 април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *