Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Ботевград с 6 включени проекта в държавния бюджет за 2024

Общо 6 инвестиционни проекта с издадено разрешение за строеж са включени в Бюджет 2024 за Община Ботевград. Бюджетът, след тридневни заседания, бе приет от депутатите на второ четене на 21 декември.

Шестте проекта са с обща стойност от 3 237 300 лева. Кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов коментира това решение на петъчния брифинг с местните медии. „Бяхме поканили още през ноември месец да подадем приоритетни, първоначално три, проектни предложения на стойност до 9 милиона лв., което ние изпълнихме в съответния срок. В последствие на следващия ден се получи допълнителна информация, че броя на проектите може да е неограничен. Максималната стойност трябва да е съобразно категорията на общината, бяха завишени параметрите до 30 милиона. Подавахме допълнителни три проектни предложения и с удовлетворение можем да кажем, че забелязваме, че всичките са включени във въпросното приложение.„, каза кметът.

Включените проекти са:

  • Преустройство, реконструкция и промяна предназначението на част от сградата на Младежкия дом – Етап 1;
  • Рехабилитация и обновяване на пешеходна зона в централна градска част на гр. Ботевград – Етап 1 (ул. „Гурко“ и бул. „Трети март“);
  • Подмяна на ВиК инфраструктурата в село Врачеш;
  • Основен ремонт на пътния участък Новачене – Боженица;
  • Подмяна на ВиК инфраструктурата на ул. „Асен Златаров“ във вилна зона „Зелин“;
  • Подмяна на ВиК инфраструктурата във вилна зона „Зелин“.

По думи на кмета, единствено проектът за ремонт на участъка Новачене – Боженица няма избран изпълнител. Той се надява тази държавна политика да има устойчивост, за да може коректно да се планира и проектира подмяна на инфраструктура.

„Не мога да кажа със сигурност, че тези средства ще влезнат в Община Ботевград през следваща 2024-та година, но важното е, че те са включени в списък, който би трябвало да бъде финансиран, ако не изцяло през 2024 година, със сигурност ще бъдат заложени в бюджетите и през следващите години, тъй като това, което ни прави впечатление, разбира се, че включените проекти са на по-голяма стойност от заявените средства, които ще са заделени за такъв тип разходи.“, допълва градоначалникът и завърши категорично: „Аз вярвам, че ние ще сме от добре работещите общини, които ще успеем да реализираме голяма част от тези проекти в следващата 2024 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *