Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

НОИ започва изплащането на ковид добавката за ваксинирани пенсионери

Националният осигурителен институт започва изплащането на добавката от 75 лева на пенсионерите, които имат завършен ваксинационен курс или поставена бустерна доза. Сумата не зависи от вида и размера на пенсията и ще се изплаща еднократно.

Пенсионерите, които до 31 декември 2021 г. отговарят на условията, могат да получат добавката още днес, 1 февруари. Изплащането ще се случи преди редовното месечно изплащане на пенсиите, предвидено да започне от 7 февруари. Това се прави, за да се разграничи добавката и пенсията. Пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще получат добавката в личните си сметки. За пенсионерите, които получават парите си чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис. Той може да се получи както на първо число на всеки месец, така и по-късно през месеца едновременно с пенсията. Според данните на НОИ първото плащане ще обхване близо 700 хиляди души.

Добавката за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19 ще се изплаща всеки месец до 30 юни. Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на тази сума, уточняват от НОИ. Не се изисква да се изпраща зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и МЗ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *