Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Преди 55 г. ботевградчанинът Цончо Чапанов става първият българин, стъпил на Антарктида

На 3 февруари 1967 г. ботевградчанинът Цончо Чапанов, метеоролог от Българската академия на науките, става първият българин, стъпил на Антарктида и развял за първи път там българското знаме. 

Той е включен в състава на XII Съветска антарктическа експедиция като част от международен екип, в който влизат също учени от Чехословакия и САЩ.

Чапанов отпътува на 19 януари със самолет от Ленинград през Индия, Индонезия до Австралия, откъдето с ледоразбивача „Об“ пристига в съветската полярна база Мирни. 

Беше много изненадан, че го одобряват и че го изпращат на такава експедиция. Притесняваше все пак за някой неща, климатични, климатът е суров, тежък. Подготовката е била кратка, отговорността голяма. Трудно произнасяха името му руснаците и го наричаха Оскар, това му беше прозвището. Облеклото е било страхотно тежко, обличаш казва толкова много неща, ботушите, естествено при такива ниски температури. Казваше ми – температурите спадаха до -70 градуса, с маски ходихме, човек се затваря и не може да излезе дълго време. Това е любимият ми спомен, срещата му с пингвините„, разказва преди няколко години пред БНТ съпругата на Чапанов – Елена, която след 1989 г. заедно със сина им емигрира в САЩ.

Българинът извършва научни изследвания на тропопаузата – атмосферен слой, разположен между тропосферата и стратосферата, имащ важно значение за безопасността на въздушните полети. Посещава полярните бази Мирни, Новолазаревская и Молодьожная. Поради екстремни атмосферни условия, част от състава на Антарктическата експедиция в т.ч. и Цончо Чапанов е принуден да се завърне на шестия месец от предвидения 18-месечен престой.

В България, разбира се, Чапанов е посрещнат като герой, той обаче смята, че трябва отново да пътува до ледения континент и мечтае някога там да има българска база.

Антарктида е един колосален хладилник, който влияе върху развоя на климата по цялото земно кълбо. Много тайни, които ще се разкрият на Антарктида, ще помогнат на хората да управляват времето„, казва в интервю за в. „Поглед“ след завръщането си метеорологът.

За съжаление Цончо Чапанов се разболява тежко и четири години по-късно – на 16 юни 1971 година умира от бъбречна недостатъчност само на 40-годишна възраст.

Първата българска експедиция стъпва на Ледения континент 20 години след Чапанов – през 1987 г. Тя се състои от шестима учени. Българската научна база е наименована „Климент Охридски“ и се намира в Западна Антрактида. Първоначално се състои от две къщички. По-късно през 1993 г, когато българите пътуват с кораб на испанска експедиция, базата е ремонтирана и къщичките стават 4. Проф. Христо Пимпирев, който е един от учредителите на Българската полярна база, разказва, че общо 29 държави управляват Антарктида, а на България се пада една десета от това управление, тъй като има своя изследователска дейност на континента. 

Цончо Чапанов е роден на 9 август 1930 г. в Ботевград. Завършва с отличие Ботевградската гимназия, а през 1953 г. завършва физика, специалност метеорология.

От 1957 г. е научен сътрудник, ръководител на лаборатория по радиосондажи към Централното управление на хидрометеорологичната служба (ХМС) при БАН.

С Указ на президента от 31 май 2016 г. на името на първия български полярник на Антарктическия полуостров в Антарктида е наречен връх Цончо Чапанов.

Източници: текст-dir.bg; снимки- btvnovinite.bg, Antarctic Digital Database Map Viewer, Wikipedia,  Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *