Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

СДП „Балкани” представи схема за обновяване на пътеката в Драгоманско блато

Възстановяването на посетителската инфраструктура в Драгоманското блато беше една от обсъжданите теми на провелата се с в международния ден на влажните зони, 2 февруари, среща между представители на Община Драгоман, Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ), гр. София, Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Сдружение за дива природа „БАЛКАНИ” и WWF България.

Петко Цветков (СДП БАЛКАНИ) представи технически проект – схема за поставяне на обновената наколна пътека сред тръстиките. Участниците в срещата обсъдиха чертежите и дадоха своята обратна връзка. Всеки заинтересуван може да се запознае с проекта, публикуван на страницата на СДП БАЛКАНИ, а в най-скоро време предстоят процедурите по съгласуване с Община Драгоман и РИОСВ София.

От организацията разясниха, че са разгледани нови алтернативи за конструкцията, така че тя да е по-издръжлива на атмосферните условия, въздействието на водата и пожари. Схемата на обновената пътека и проектите на Община Драгоман за посетителска инфраструктура в блатото взаимно се допълват.

При разработването на проекта е променен маршрутът на пътеките, които са изградени от СДП БАЛКАНИ благодарение на целеви дарения и доброволен труд през 2005 г. Новото трасе ще разнообрази посетителския тур и предвижда изграждане на подходящи площадки за провеждане на образователни и научни дейности (мониторинг на водата, биологичното разнообразие, опръстеняване на птици и др.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *