Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Областният управител на Софийска област Иван Иванов и посланикът на Китай у нас Н.Пр. Дун Сяодзюн: Перспективите за сътрудничество са изключително обещаващи

Активното сътрудничество между Софийска област и китайските провинции Дзянси и Хубей обсъдиха на среща днес областният управител Иван Иванов и посланикът на Китайската народна република у нас Н.Пр. Дун Сяодзюн.
Това е първата среща на Иван Иванов от встъпването му в длъжност с акредитиран у нас посланик. „За мен е голяма чест, че съм първия дипломат, с който Вие се срещате“, заяви Н.Пр. Дун Сяодзюн.

Продължаване на традиционно добрите отношения между българската област и китайските провинции декларираха и двете страни по време на разговора. Софийска област има сключен меморандум за сътрудничество в областта на образованието с Народното правителство на провинция Дзянси през 2019 г. , както и за приятелство и разбирателство между младежите от двете страни, в това число участие на ученици в зимни и летни лагери, сключен през 2020 г.
С провинция Хубей Софийска област има подписан меморандум през 2018 г. за сътрудничество в областта на икономиката, търговията, науката и технологиите, културата и образованието, селското стопанство и туризма.

Младежките политики бяха един от акцентите по време на днешната среща между областния управител и посланика на Китай. До края на годината се предвижда провеждането на съвместна младежка инициатива, свързана със защита на околната среда.

Предстои и провеждането на онлайн конференция през септември или октомври, по време на която да бъдат установени контакти с конкретни градове от Софийска област с градове от китайската провинция. Китай ще организира и гостуването на фотоизложба у нас „Красивият Дзянси“.

Областният управител Иван Иванов изрази пълна подкрепа за предложените от китайската страна инициативи и изрази увереност в активното присъствие на Софийска област в двустранното сътрудничество. „Регионът ни има изключително богат и интересен културен календар, на територията на областта оперират сериозни икономически субекти и индустриални зони, развиваме инициативи в областта на младежките политики и спорта. Вярвам, че ще допринесем сериозно в развитието на двустранните ни отношения“, подчерта Иван Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *