Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Златаровци отбелязаха своя патронен празник

137 г от рождението на своя патрон – големият български учен, академик, проф. д-р Асен Златаров, честваха възпитаниците на ППМГ“Акад.проф. д-р Ас. Златаров“ с множество инициативи тази седмица.

Седмицата на патрона на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ започна със състезание по Информационни технологии между деветите класове, организирано от Филип Зуберски, преподавател по ИТ и Информатика в гимназията.

В надпреварата участваха ученици от четирите девети класове – по петима в отбор. Състезанието се проведе в пет кръга. Те включваха тест по ИТ, две логически задачи – в платформите LearningApps и Code.org – скоростно писане и куиз на тема “Асен Златаров”.

Непосредствено преди състезанието, ученици от X б клас представиха компютърно приложение, направено в часовете по Информатика. То е посветено изцяло на патронния празник, като съдържа информация за гимназията и Асен Златаров, галерии със снимки и куиз, свързан с историята на патрона и нашето училище.

Четирите девети класа, които се съревноваваха, показаха отлични познания по ИТ, перфектна логика и богата обща култура. След оспорвана надпрева спечели IX а клас, а на второ, трето и четвърто място се наредиха IX вIX б и IX г клас.

Г-жа Даниела Колева, директор на гимназията, поздрави всички ученици за показаните знания и ентусиазъм в състезанието, пожелавайки им да бъдат здрави и все така целеустремени в преследването на успеха.


Под ръководството на учителя по немски език Полина Бързашка се проведе конкурс за изразително четене на стихове от и за Асен Златаров. По нейна инициатива бе издирена единствената стихосбирка на проф. Златаров „Според настроението“ (с подзаглавие „Волни стихове“), чийто единствен екземпляр се съхранява в Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий“. В изданието от 1905 г. са отпечатани тридесет и три стихотворения от големия български учен и общественик. Г-жа Бързашка връчи дигитализиран и копиран вариант на стихосбирката на главния учител Цанка Маркова, за да бъде съхранен ценният труд за историята на природо-математическата гимназия.

Общо 26 ученици от 5-ти до 12-ти клас, разпределени в три възрастови групи, се включиха в надпреварата, която бе изключително оспорвана, заради достойното представяне на всички участници.

Първото място сред най-малките в групата 5-ти – 7-ми клас журито отреди за Марая Йошовска от 5.а клас, а второто и третото място съответно за Пламена Петровска от 5.а клас и Ева Цанова от 6.а клас.

Първа награда в групата 8-ми – 10-ти клас отиде при Гергана Недкова от 9.в клас, следвана от Матилда Матева от 8.в клас и Божидара Зланкова от 10.б клас. За отличното представяне поощрителна награда получи Гергана Влахова от 9.в клас.

При най-големите първото място заслужи Цвета Диловска от 11.в клас, втора е Спасиела Гиздова от 12.в клас, а трета Марияна Георгиева от 11.а клас.


На 14 февруари, се проведе викторина под наслов “Светлата наша мечта“. Във викторината взеха участие ученици от всички класове. Организатор бяха учениците от X а клас с кл. ръководител г-жа Милена Андонова.

Участниците бяха разделени в пет отбора, всеки тим имаше табелка със своя номер, която трябваше да вдига при отговор на въпрос. Викторината се проведе по предварително обявен регламент и въпроси, чиито отговори учениците трябваше да намерят в съответни източници на информация – книги, преса, интернет.

Жури в състав г-жа Даниела Колева, директор на училището, г-жа Цанка Маркова, гл. учител, преподавател по История и цивилизация, г-жа Николета Иванова, преподавател по Български език и литература и г-жа Милена Андонова, преподавател по Английски език, следяха за правилните отговори. Асистент Ивена Колибанова от  клас, задаваше въпросите на участниците.

Викторината премина много емоционално, отборите нямаха търпение да кажат верния отговор и да получат съответния брой точки.

След оспорваната надпревара за знания на първо място се класира отбор №1 – Мария Ивова Георгиева, Момчил Пенев, Матилда Матева и Катрина Петрова – ученици от VIII клас;

На второ място се класира отбор №4 – Мария-Магдалена Иванова, Тодор Тодоров, Мария Тотева, Емануил Цолов – XI клас и Дея Тодорова и Марая Йошовска от V клас;

На трето място се класира отбор №2 – Александра Хубанова, Петя Василева, Гергана Недкова, Филип Илиев – IX клас.

А ето и имената на всички участници:

Дея Даринова Тодорова, Марая Иванова Йошовска – V клас
Христо Георгиев Христов – VI клас
Мартин Станиславов Петков, Александър Ангелов Асенов – VII клас
Мария Ивова Георгиева – VIII а клас
Момчил Момчилов Пенев – VIII б клас
Матилда Илиева Матева – VIII в клас
Катрина Петрова Петрова – VIII г клас
Александра Хубанова – IX а клас
Петя Кристианова Василева – IX б клас
Гергана Георгиева Недкова – IX в клас
Филип Илиев – IX г клас
Памела Васкова Петрова – X а клас
Божидара Валериева Зланкова – X б клас
Деси Георгиева Докова – X в клас
Елица Христова Якимова – X г клас
Мария-Магдалена Иванова Иванова – XI а клас
Тодор Тодоров Тодоров – XI б клас
Мария Маринова Тотева – XI в клас
Емануил Цолов – XI г клас
Павел Димитров Димитров – XII в клас


 

Конкурсът „Светлата наша мечта“, посветен на патронния празник на ППМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров“ и 110-та годишнина гимназално образование в община Ботевград, събра двадесет и един млади творци от 5-ти до 12-ти клас, които претвориха своите светли мечти в стихове, разказ, есета, плакати и рисунки.

„Светъл е пътят, когато ни води мечтата. Това, за което копнеем и живее в нас всяка нощ и ден. Причината да се борим и нещото, което ни кара да се усмихваме, щом си го представим. Вярвайте в мечтите си и никога не се отказвайте от тях, защото няма невъзможни неща!“, казва в своето есе деветокласничката Александра Хубанова.

За абитуриентката Иванина Иванова мечтите са в изстраданото, но заслужено и сладко постигнато лично щастие: „Моите мечти са моето щастие и усмивка на лицето ми. Много лишения, много препятствия, много сълзи , но накрая разбирам, че всичко това е незначително и
че всяка сълза си е струвала. Сбъднах много мечти и се гордея с това, което постигнах сама и съм
още по-щастлива, че не спирам да мечтая, че не спирам да си поставям цели. И няма да спра,
защото живот без мечти, не е живот.“

Според деветокласничката Надежда Катеринкина мечтите са тези, които могат да победят всеки страх и да ни издигнат над дребнотемията на битието:

Мечтата ми пламти, трепти,
навсякъде път си проправя,
в мечтата ми хиляди искри
които никога не ще забравя.
Тя е причината аз да живея,
в моето битие смисъл да виждам,
ръка за ръка с мечтата ми грея,
от пустото с нея смело прииждам.
От еднозвучните дни със нея излизам,
с мечтата ми смело покорявам върха,
все по-високо се издигам,
с мечтата ми аз побеждавам страха.

Невъзможната и трагична любов на българката Ива и турчина Орхан е в основата на сюжета в разказа на шестокласника Христо Георгиев. Героите страдат от липса на любов в един жесток и суров свят, а когато я откриват, разбират, че тя може да бъде само светла мечта, осъществима във вечността.

В стихотворението на дванадесетокласника Стоян Тодоров е отправено послание към младите хора да вярват в успеха, постигнат чрез силата на знанието:

Светлата наша мечта е
като ярка звезда във нощта.
Поглеждам нагоре към нея
и моля се – нека успея.
Аз себе си да се преборя
и следвам светлата мечта
да мога пред другите да кажа спокоен:
Стоя пред вас неразколебан.
Любов е туй, което правиш
и с желание твориш,
светлият лъх на красотата
в красив блян да претвориш.
Да си Човек е незаменимо.

Да имаш мечти е стимул.
Да ги следваш е велико,
но незнанието е дълбока кал.
В ямата му си тъй зависим,
от случващото се край теб.
Затуй, младежо, не бъди хрисим,
а смело ти върви напред.
Светлата наша мечта
е като ярка звезда във нощта.
Гледай устремено към нея
и казвай: “Аз ще успея”!

Класиране в конкурса „Светлата наша мечта“:

Категория „Есе и разказ“
Първа възрастова група – V-VII. клас

1. Христо Христов – 6.клас
2. Марая Йошовска – 5.клас

Втора възрастова група – VIII-X. Клас
1. Александра Хубанова – 9.а клас
2. Гергана Влахова – 9.в клас
3. Светозара Нанова – 8.в клас

Трета възрастова група – XI-XII. клас
1. Иванина Иванова – 12.г клас
2. Яна Томова – 12.в клас

II. Категория „Стихотворение“

Първа възрастова група – V-VII. клас
1. Гергана Ценова – 6.клас
2. Ванеса Микова – 6.клас

Втора възрастова група – VIII-X. Клас
1. Надежда Катеринкина – 9.в клас
2. Гергана Недкова – 9.в клас

Трета възрастова група – XI-XII. клас
1. Стоян Тодоров – 12.в клас

III. Категория „Рисунка“

Втора възрастова група – VIII-X. Клас

1. Елица Якимова, Рая Цекова, Мадлен Николова и Теодора Димитрова – 10.г клас

Трета възрастова група – XI-XII. клас
1. Тихомир Колев – 12.в клас

IV. Категория „Плакат“

Втора възрастова група – VIII-X. Клас
1. Поля Петрова и Мария Василева – 9.в клас
2. Матилда Матева – 8.в клас

Трета възрастова група – XI-XII. клас
1. Михаела Цветкова – 11.в клас

Източник: ppmg-botevgrad.bg

1 коментар на “Златаровци отбелязаха своя патронен празник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *