Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

На среща с кметове и кметски наместници в община Ботевград областният управител Иван Иванов дискутира важните проблеми на селищата

Проблемите на Ботевград и останалите селища от общината, възможностите за общи действия по отношение на подобряване живота в населените места, обсъдиха на среща днес областният управител на Софийска област Иван Иванов и кметът на Ботевград Иван Гавалюгов, заедно с кметовете на 5-те големи села и кметските наместници в общината. По-рано Иванов разговаря с кмета Гавалюгов за очертаване на най-наболелите проблеми и възможностите за съдействие в реализирането на инфраструктурни проекти. Срещите бяха осъществени по инициатива на Общински съвет на БСП и областния управител.

Г-н Иван Иванов бе представен от Николина Цолова – председател на Общински съвет на БСП.

„Като областен управител на Софийска област ще се старая да ви бъда полезен и основно ще работя с г-н Гавалюгов и с всеки един от вас чрез него, да решаваме проблемите. В нашата работа не трябва да има партийност, независимо коя политическа сила те е избрала. Имаме общи задачи и трябва да работим като един екип“.  Това каза Иванов в началото на срещата, която продължи близо час в зала „Хр. Ботев“, в сградата на общинската администрация.

В последвалата беседа кметовете на селищата поставиха основните си проблеми за решаване.

Кметът на Литаково Пешо Младенов пръв изложи най-важните проблеми. Като най-важен той очерта рехабилитацията на пътя Ботевград-Ребърково, която през зимата е в застой и това е създало много неудобства на гражданите. Зам.кметът Цветелин Цветков уточни , че  тази дейност е спряна с Акт  10. В отговор областният управител заяви, че ще извика шефът на АПИ и ще постави пред него този въпрос.

 Кметът на с.Врачеш  изложи проблемът със задръстванията, които се образуват от товарните автомобили, използващи трасето Ботевград-Врачеш като част от обходния път за Северозападна България. „При излизане и влизане във Врачеш автомобилите са поставени в рискова ситуация, в която се образуват задръствания. Полицейското управление няма достатъчно служители за да се направи реорганизация на движението. Използват се странични пътища, за да се стигне до Ботевград“, Кметът Бончовски заяви , че е изпратил писмо до АПИ по този въпрос, но все още няма отговор. На следващо място Бончовски сподели, че АПИ са поставили само средна осева линия на пътя между Ботевград и Врачеш, но страничните не. „Когато е тъмно и вали има вероятности автомобилите да излязат от пътя“, каза още кметът на селото. По отношение на авариите на ЧЕЗ, Бончовски заяви, че в момента не се наблюдават чести спирания на тока, както преди време. Във връзка с този проблем кметът на Врачеш е изпратил писмо до КЕВР с искане селото да се отдели от линията с Новачене и Литаково и Военното поделение на Витиня, и да премине на самостоятелно захранване в 5 км-ва линия Иван Иванов обеща да сезира директорът на ОДМВР относно окомлектоване състава на полицейското управление в Ботевград и АПИ за очертаване на пътния участък Ботевград-Врачеш и подмяна пътните знаци на разстояние, достатъчно за шофьорите, за да могат да се съобразят със скоростта в района на вход-изхода на Врачеш. Областният управите пое ангажимет да съдейства за преминаване на селото в самостоятелна захранваща линия с ток.

Кметът на с.Трудовец- Еленко Иванов заяви, че най-големият проблем на селото е водоснабдяването. „Вода има, но тя не стига до хората‘, каза Иванов. На следващо място той подчерта, че кварталният за село Трудовец отговаря за още три села и част от Ботевград. Като трети проблем кметът на Трудовец посочи изсичането на горите и оправданието на дърводобивните фирми, че това са частни гори. Освен това тези фирми разрушават пътищата , преминавайки с тежките камиони с дървесина. По този проблем кметът на общината заяви, че той съществува във всички населени места.“Никой не отрича необходимостта от санитарната и дърводобивна сеч, но покрай официалните разрешения се извършва и не малко неразрешена сеч“, категоричен бе Гавалюгов. Според него проблемът с разрушаването на общинските пътища, водещи до сечищата остава отворен и общината ще търси законова форма за решаването му и отбеляза,ч е всяка година общината отделя доста средства и усилия за корекция и оздравяване на тези пътища. Областният управител от своя страна заяви, че проблемът с дървената мафия е голям и приведе в пример, че Областната управа е дарила 800 кубика дърва на Чекотинския манастир, конфискувани заедно с камион Ивеко. Еленко Иванов обърна внимание, че през миналата година е извършен частичен ремонт на пътя между Ботевград -Трудовец, представляващ републикански път I Ботевград- Ябланица, но според него не е достатъчен и счита, че като алтернативен на магистрала „Хемус“, би трябвало да му се направи по-сериозна рехабилитация.

Областният управител посочи, че три са основните проблеми в цялата област, а те са ВиК, канализация и пътища. Той пое ангажимент да изиска от АПИ разчет къде какво може да се направи в обозримото бъдеще.

Земеделският производител от Новачене Иван Иванов  заяви, че иска път до обработваемите земи, които са пресечени от новия скоростен път, за да може да премине земеделска техника. По думите му до близо 2 хил. декара обработваема земя няма да има достъп, тъй като  стария главен път ще се затвори. С поставянето на мантинели тотално ще се ограничи достъпа до тях. Алтернативата, която им се предлага ще изисква 1 час време за да стигнат до въпросните земи.

 Кметът на с. Новачене Катя Петрова  постави въпрос дали има възможност да се поставят камери за скоростта или светлоотразителни пешеходни пътеки и знаци  за ограничаване на скоростта на главния път, минаващ през селото в посока Мездра. Зам.кметът Цветков заяви, че АПИ са отказали да съгласуват проект на общината за този възлов район.

Кметът на Скравена Методи Драганов също постави въпроса за неспазване на ограничението на скоростта на пътя разделящ селото и Паланката. Той алармира за смъртните случаи на този път, които по думите му са 6 на брой. Драганов очерта още проблеми – довършването на канализацията, което се извършва с бавни темпове, а улиците са запрашени; увеличаване на ромското население  при един квартален за три села. Той засегна въпроса с необходимостта от почистването на речните корита. В  отговор областният управител заяви, че изготвя обобщено становище за почистване на речните корита в цялата област, които са извън урбанизираните територии.

Кметският наместник на с.Рашково Радка Николова постави въпроса за ремонта на път III – 61 Ботевград-Мездра.

Йовка Милева, кметски наместник в село Радотина, посочи няколко проблема – компрометираната стена на вече ремонтиран мост, намиращ се на главния път за Мездра; амортизираната ВиК мрежа, която никога не се асфалтира след аварии; незаконната сеч; невъзможността да се изчистят речните корита със собствен човешки ресурс; рушащото се училище, което може да бъде използвано за целите на сигурността и обществения ред. За него кметът Гавалюгов подчерта, че общината е придобила собствеността от държавата върху него, но не може да го преотрежда за чуждо ползване – може да бъде използвано само от Община Ботевград. Йовка Милева даде предложение имотът да се предостави на Жандармерията и от с. Радотина да осъществяват дейност за Северозапада. По думите й именно в този район се извършва наркоразпространение. Според Милева социалните институции неглижират до този момент случай на жена с психични проблеми в селото и жителите му са подложени на тормоз от нейна страна. Областният управител обеща да съдейства и да информира социалния министър Георги Гьоков по този казус.

Общинският съветник Цветан Миньовски, който е председател на НФСБ, постави въпроса с разграбването  на хижата над Скравена. Желанието му е тя да се възстанови и да се пусне в експлоатация. Той обърна внимание на г-н Иванов за състоянието на пътя във вилната зона и настоя за ремонт на пътя до манастирчето „Св. Николай“.

В края на срещата г-н Иван Иванов отправи благодарност към всички присъстващи и заяви, че разговорите в предварителната среща с кмета на общината са били много продуктивни. На 5 март предстои кметът Гавалюгов да върне визитата и да посети г-н Иванов в Областната администрация, за да бъдат обсъдени конкретни пътища за решаване на проблемите в общината. Той увери кметовете, че ще проведе среща с шефа на АПИ и ще му постави на вниманието всички дискутирани проблеми, касаещи състоянието на пътищата в общината и съоръженията към тях.

По-рано през деня г-н Иван Иванов посети клуб по таекуон-до „Сунг Ри“ и поздрави подрастващите деца, трениращи в клуба, както и техните треньори Вади Далаклиев (европейски и вицесветовен шампион), Цветолюб Илиев и Денис Андреев, за постигнатите високи резултати в състезателната им дейност. Той им пожела „Труд, труд и труд!“. Да припомним, че само преди дни клубът завоюва 13 златни медала на Държавното първенство.