Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Исторически Музей – Ботевград затвори днес в знак на протест

Музеите и галериите протестират днес. Част от тях ще останат затворени през целия ден, а други само за час. Причината – ниското финансиране на културните институции, предвидено в бюджета за тази година.

„Не убивайте българските музеи!“ е призивът, с който протестират работещите в институциите, организирани от националната федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Исторически Музей – Ботевград се присъедини към протеста, като днес не отвори врати за посетители.

Работещите в сектора искат увеличение с 50% на единния разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, обясни пред БНР инж. Веселина Енева – зам.-директор на Националния политехнически музей, който днес остава затворен в знак на недоволство.

„В настоящия бюджет са заложени обидните 5 процента увеличение на стандарта. За сравнение – минималната работна заплата се вдига с 9,23%.“

Средната работна заплата в музейната сфера в момента е 832 лв.

Ако исканията на работещите в сектора не бъдат чути, те са готови на нов, ефективен протест на 3 март. 

„Принудени сме да пристъпим към тези действия заради някои необмислени изказвания на отговорни фактори по време на обсъжданията на проекта за бюджет в нашата област“, пишат от синдикат „Подкрепа“ и задават въпроси към управляващите – какъв практически модел за оцеляване ще предложат на музеите, галериите и библиотеките при положение, че увеличението в бюджета за тяхното развитие би било съответно 5% и 9,2%; смятат ли, че тези пари ще им стигнат дори само да бършат прах на работните си места и как с подобни решения бедността в културата ще остане в миналото.

От синдиката твърдят, че допълните 12 милиона лева за подкрепа на държавните културни институти са само за проекти за музеите и галериите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *