Община Ботевград има готовност за съдействие и настаняване на бежанци от Украйна

Българските общини са готови да предоставят бази за подслон на нашите сънародници от диаспорите в Украйна, които потърсят убежище и хуманитарна помощ у нас след военния конфликт“. Това заяви за БНР кметът на Велико Търново Даниел Пановпредседател на Националното сдружение на общините.

„От името на българските местни власти категорично осъждаме нахлуването на руски въоръжени сили и провеждането на въоръжени действия на територията на Украйна. Ние заставаме зад нашите партньори – кметовете в Украйна и изразяваме подкрепа и солидарност с украинския народ. Суверенитетът и териториалната цялост на Украйна следва да бъдат запазени в рамките на нейните международно признати граници. Като стоим твърдо зад нашите европейски ценности, призоваваме за незабавно прекратяване на тази агресия, която застрашава мира и сигурността в Европа. Защитата на цивилните граждани и опазването на жизненоважна инфраструктура по места следва да бъде абсолютен приоритет. В рамките на възможностите си, българските общини са в готовност да подкрепят украинските градове и региони. Надяваме се на скорошна деескалация, диалог и дипломация за преодоляване на настоящата криза“, се казва в позиция на Националното сдружение на общините в Република България.

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов потвърди, че общината има готовност да окаже съдействие, включително настаняване на бежанци от Украйна.

„На този етап го казвам без конкретика. И общинската почивна база бихме могли да я предоставим, ако има такава нужда. Като циливизовани хора ще окажем необходимото съдействие на хора, които са изпаднали в нужда“, каза Иван Гавалюгов

1 thought on “Община Ботевград има готовност за съдействие и настаняване на бежанци от Украйна

  1. Община Ботевград ще е по редно да помогне на няколкото болни дечица От Ботевград които имат нужда от помощ защото имат сериозни здравословни проблеми така че хайде да помислим за Българите първо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *