Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Осветен бе Скравенският манастир „Св. Николай“

По повод Храмовия празник на Манастир „Св.Николай“ в село Скравена – летния Никулден, бе извършен тържествен водосвет, с който бе осветена светата обител. Церемонията се състоя от 10.30 ч и се извърши от Епископ Михаил – викарий на Ловчанския митрополит Гавраиил и игумен в Чекотинския манастир, Архийерейският наместник Отец Борис Петров и отец Петър Димитров от църковен храм „Св.Козма и Дамян“ с.Скравена. Десетки миряни се стекоха днес да почетат празника и да запалят свещичка за здраве. Сред присъстващите бяха кметът на община Ботевград – Иван Гавалюгов, кметовете на Скравена и Новачене – Методи Драганов и Катя Петрова, депутатите Александър Симидчиев от ДБ и Младен Маринов от ГЕРБ, директорът на Североападно държавно предприятие – инж. Веселин Нинов, бизнесменът Цветан Миньовски (общински съветник и председател на Движение „Социален хуманизъм“), общинските съветници Николина Цолова (Зам.педседател на Общински съвет Ботевград), д-р Марияна Горгачева и други.

Тържественият ден започна с Архийерейска служба от 9.00ч, която продължи час и половина. След приключване на църковните обреди бе раздаден курбан за здраве и благополучие на жителите и гостите на Скравена. Курбанът бе приготвен от масйсторските ръце на готвач Ангел Захариев от с.Врачеш.

На 9 май православната църква отбелязва пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец от балканските земи в италианския град Бари. Народът нарича този празник Летен Никулден или Летни св. Никола.

Празникът се отбелязва още от 1087 година. На този ден не трябва да се работи, за да не се разгневи светецът и да накаже хората с природни бедствия. Жените не трябва да шият, защото с иглата ще избодат очите на св. Никола.

В някои региони празникът се нарича още Сухи Св. Никола и се прави молебен за дъжд. Богомолците носят икони и водени от свещеника обхождат нивите с песни. Прави се водосвет на свещени дървета, на извори и кладенци. Накрая в селото се прави курбан за Св. Никола.

На Летен Никулден, както и на други пролетни празници, се изпълнява и друг старинен ритуал за дъжд – Пеперуда. Момите избират едно малко момиченце, което трябва да е сираче, и го наричат „пеперуда”. Хората вярват, че с молбите и плача си сирачето ще трогне небесата и те ще изпратят дъжд.

Манастирът в село Скравена е бил полуразрушен и по разказите на скравенци вътре са отмаряли овце. В името на спасяване на светата обител, храмът е възстановен и ремонтиран. През настоящата година е направен нов покрив, от майстор Златко Димитров ,неговата бригада и доброволци .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *