Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Габриел и Денков се разбраха да управляват заедно (Обзор)

След няколкодневни тайни преговори, доскоро непримиримите врагове ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са постигнали споразумение, което ще им позволи да подкрепят общо правителство. Това ще стане чрез принципа на ротационната смяна на хората, които ще заемат министър-председателския пост.

Николай Денков и Мария Габриел – кандидатите за премиери на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, са се разбрали да управляват заедно в общо правителство. Кабинетът ще бъде с хоризонт от 18 месеца, като двамата ще се редуват като премиер и вицепремиер за срок от 9 месеца. Първи поста на министър-председател ще заеме Денков, а Габриел ще бъде негов заместник и министър на външните работи. Това обявиха двамата на съвместен брифинг в парламента. На изявлението не присъства нито един от партийните водачи на двете коалиции.

Денков обясни, че има реална опасност от шести поред предсрочни избори. Той припомни съвместните усилия на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за законодателна програма, както и това, че десницата представи проект на кабинет и на управленска програма. По думите му, десните са предложили на герберите да използват постигнатото досега – да се стъпи на програмата и на състава, който може да бъде променен, за да се направи правителство. Той открои Габриел като човека, който може да помогне да се осъществят най-важните приоритети от програмата. „Не познавам по-добър наш парламентьор и представител в европейските институции“, посочи той.

Основните приоритети на кабинета са казвани многократно – конституционна реформа за промени в прокуратурата и Висшия съдебен състав, да вкара страната в еврозоната и в Шенген. Този кабинет, също така, трябва да внесе проект на бюджет с 3-процентов дефицит, при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците; да промени Изборния кодекс, така че да върне машинния вот и да промени състава на Централната избирателна комисия; да обнови членовете на регулаторни органи, избирани от парламента, чийто мандат е изтекъл; да внесе законодателни промени за „освобождаване на ръководството на българските служби за сигурност от чуждо влияние“. Ако се стигне до отклонения от приоритетите, тогава Денков ще си подаде оставката, заяви самият той. Промени в състава и структурата на кабинета ще се правят само със съгласието и на двете коалиции.

Той подчерта, че през следващите месеци с Габриел трябва да бъдат „партньори в пълния политически смисъл на тази дума“.

След него говори Габриел, която първо благодари на БСП, ИТН и ДПС за преговорите, които са водили – напразно, както се оказа. Тя изтъкна, че бъдещият кабинет ще стъпи на „здрава и принципна основа“. От думите й се разбра, че партийните лидери на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са преговаряли през последните 48 часа, с участието на двамата кандидат-премиери, за да се получи проектът на правителство. Габриел посочи, че през следващите дни двамата с Денков трябва да убедят и парламентарните си групи, за да ги подкрепят. Това изглежда гарантирано, след като лидерите вече са се разбрали.

Габриел изчете декларация, в която също се посочваха основните точки на споразумението: двамата с Денков ще се редуват начело на управлението за срок от 9 месеца; в края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ премиер номинацията на другата парламентарна група, а досегашният премиер ще премине на поста вицепремиер; правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми; ще се подготвят и приемат промени в Конституцията в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС; ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи.

С ПРАЗНА ПАПКА

Малко след общото й изявление с Денков, Габриел отиде при президента Румен Радев, на когото дължеше отговор за изпълнението на първия мандат, който той й връчи преди седмица. Бившият еврокомисар му върна празна папка – без очакваните от него имена на кандидат-министри. „Няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат на открити, ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат от задкулисни договорки“, заяви Габриел, въпреки че разговорите, които герберите проведоха с десните бяха всичко друго, но не и открити.

Бъдещият вицепремиер обясни, че е постигната възможност за конституционно мнозинство, което да извърши реформи в правосъдната система. Тя разказа, че са проведени 48 часа интензивни преговори с взаимни отстъпки, за да се направи правителство. Тя обяви, че вторият мандат ще бъде национален, и отново изреди приоритетите, които с Денков искат да следват.

Радев в отговор съобщи, че през следващите няколко дни ще връчи втория мандат, който трябва да отиде при ПП-ДБ, и призова парламентарните сили да не бавят приемането на бюджета.

1 коментар на “Габриел и Денков се разбраха да управляват заедно (Обзор)

  1. Нямам думи _ задънена улица! Държавата ни затъва планирано и съгласувано с евроатлантическите им „приятели“…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *