Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ОУ „Васил Левски“ отбеляза тържествено 110 години от създаването си

На 26 май се състоя тържествен концерт по повод 110-годишнината от създаването на Основно училище „Васил Левски“, Ботевград. Тържеството започна с посрещане на училищното знаме.

Гости на концерта бяха кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов, Николина Цолова – зам.-председател на Общински съвет – Ботевград, д-р Бояна Алексов – главен експерт в дирекция „Приобщаващо образование“ към МОН, Росица Иванова – началник на Регионално управление на образованието – София област, Диана Къндева – старши експерт в „Организация на средното образование“ в РУО-София област, общински съветници, Камен Еленков – началник отдел „Хуманитарни и социални дейности“ в Община Ботевград, директори на училища и детски градини, бивши учители и възпитаници на училището.

По повод 110-годишнината на училището думата бе дадена на директора на ОУ „Васил Левски“ – Евгения Иванова.

110 години – повече от век училищното сърце тупти неуморно, приютявайки жадните за четмо и писмо, повече от век то е достойна част от историята на българското образование, повече от век раздава най-ценното на своите ученици – знанието, повече от век през него минават поколения ученици и учители, съдбата на хиляди семейства е преплетена с него. Годините минават, но училището – остава. Но колкото и да се променя, неговата мисия е една и съща – да формира личности.„, каза г-жа Иванова.

Тя се обърна към учениците с пожелание за повече стремеж към знание и успехи, „за да израстнат като личности в родното училище и достойно да земат мястото си в обществото“ и към родителите – „Да бъдат верен наш партньор, така че учители, ученици и родители да гледаме в една посока – посоката на успеха. Честит празник!

Г-жа Бояна Алексов прочете поздравителен адрес от името на Министъра на образованието и науката – проф. Сашо Пенов, както и г-жа Росица Иванова от името на Регионално управление на образовнаието – София област.

След прочитането на официалния поздравителен адрес от РУО – София област, г-жа Иванова връчи Почетен знак за принос и заслуги в образованието на Софийска област на директора на училището Евгения Иванова.

С решение на Общински съвет – Ботевград, бяха наградени и 4-ма преподаватели оставили следа в историята на ОУ „Васил Левски“. Почетните грамоти връчи зам. -председателя на ОБС-Ботевград Николина Цолова. Наградени бяха: Мира Георгиева Недкова – директор на ОУ „Васил Левски“ в периода 1985-1996 година – за принос и заслуги в образованието, Бонка Илкова Филипова, г-жа Гинка Пешева Тошева и г-н Веселин Николов Василев, за дългогодишна педагогическа дейност и професионален принос към развитието па образованието, високите учебни резултати на учениците и добрите традиции в училище.

На кметът Гавалюгов също бе дадена думата за тържествено слово.

Вярвам, че и в днешни дни учат, будни, умни млади последователи, които в бъдеще, и то в съвсем близко, ще дадат своя голям принос за развитието на града, общината и страната, но това се случва благодарение на усилията на стотици учители, които са дали една немалка част от своя живот – от младите си години, от по-зрелите си години, от усилията сила, от нервите си дори, от професионалните си умения наистина да обучат тези ботевградчани, така че в бъдеще те да се превърнат наистина в хора, които да се спомогнат за развитието на града ни.„, каза в своята реч г-н Гавалюгов и присъди Почетен медал на Община Ботевград за дългогодишна педагогическа дейност в ОУ „Васил Левски“ и висок професионален опит на Тошка Александрова Велева и Катя Ценова Василева и Почетен медал на Община Ботевград за принос и заслуги в образованието в град Ботевград на Петко Георгиев Маринов.

Последва награждаване с Почетни плакети за дългогодишен педагогически стаж и висок професионализъм на 4-ма учители – Иванка Василева, Ирина Георгиева, Весела Панайотова и Юлияна Петрова. Техните плакети ще им бъдат връчени допълнително, тъй като не присъстваха на тържеството.

След приключването на деловата част, учениците от Основно училище „Васил Левски“ ни показаха своите изпълнения под формата на телевизионна емисия, изпълнена с палитра от рецитали, музикални и танцови изпълнения, актьорска игра и художествена гимнастика. В програмата се включиха и детски танцов състав „Радост“ с ръководител Радослав Цветанов.

По повод празника поздравителни адреси и цветя се получиха от проф. Сашо Пенов – Министър на образованието и науката, г-жа Росица Иванова – началник на РУО – София област, г-н Иван Гавалюгов – кмет на Община Ботевград, Общински съвет – Ботевград в лицето на председателят му Илин Черняшки, Дамян Маринов – зам. -председател на ОБС-Ботевград, НЧ „Христо Ботев 1884“, Исторически музей – Ботевград, библиотека „Иван Вазов“ – Ботевград, от ОУ „Никола Й. Вапцаров“ – Ботевград, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Ботевград, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – село Скравена, ОУ „Васил Левски“ – село Новачене, ОУ „Васил Левски“ – село Литаково, ОУ „Отец Паисий“ – село Врачеш, ОУ „Любен Каравелов“ – село Трудовец, от Професионална гимназия по компютърни технологии и системи – гр. Правец, ПГТМ „Христо Ботев“, Ботевград, от ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, гр. Ботевград, ТПГ „Стамен Панчев“, Ботевград, от директорите и колективите на обединените детски заведения в община Ботевград, от Радослав Цветанов – ръководител на танцов клуб „Радост“, Ботевград, от Общински съвет на БСП, Ботевград и от учители-пенсионери, работили в училището.

Тържественият концерт приключи с изпращане на знамето на ОУ „Васил Левски“, гр. Ботевград.

1 коментар на “ОУ „Васил Левски“ отбеляза тържествено 110 години от създаването си

  1. Колко фалш и лицемерие, събрани на едно място!
    Носталгия по миналото и абонамент за приобщаващото образование в града в настоящето, когато 110-тата годишнина от създаването на училището се чества с година закъснение в унисон с отреденото място на това училище в градското основно образование – на опашката!
    Жалко и тъжно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *