Първият Майчин център в община Ботевград бе окрит днес във Врачеш

Днес в сградата на Кметство Врачеш бе открит Майчин център „Вяра, надежда, любов“. На събитието присъстваха кметът на Кметство Врачеш – Марин Бончовски, представители на община Ботевград – зам.кметът Борис Борисов, Андриан Ангелов – Сдружение „Местна Активна Група“, Силвия Маринова- директор на ОП“Туризъм“, Цветанка Георгиева – директор на Центъра на деца и младежи със специални потребности- Ботевград, народният представител от БСП Иван Ченчев, кандидатът за народен представител Милчо Владимиров oт Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, Боряна Рускова – директор на ТД „Бюро по труда“ Ботевград, Зорница Ташева – директор на ДГ „Детелина“с. Врачеш, общинският съветник Николина Цолова-  председател на Общински съвет на БСП-Ботевград и др.  

Церемонията по прерязване на лентата извършиха кметът на Врачеш Марин Бончовски и зам.кметът Борис Борисов.

Денят, в  който центърът официално отваря врати не е случайно избран. Причината е, че целевата група – обект на неговата дейност, ще бъдат млади майки – без опит, без трудови навици, ангажирани  само и единствено с отглеждането на техните деца.

Водещите на събитието Вася Василева и Радослава Борисова  – здравни медиатори за община Ботевград, изнесоха кратка информация за проекта.

Майчиният център в с. Врачеш се изгражда по проект, чиято обща стойност е 4 990 евро, финансиран от програма „Ромакт“ към Съвета на Европа, с която Община Ботевград има споразумение от 2017г. Проектът е разработен с помощта на Лили Макавеева – национален координатор на програма „Ромакт“ за България.

Майчиният център е иновативен подход за т.нар. интеграция на хора от уязвими групи, който се прилага на територията на община Ботевград за първи път.

Иновативният проект се реализира, след кандидатстване с проектно предложение на Сдружение „Местна Активна Група – Ботевград“ към фонд „Малки грандове на програма РОМАКТ 2-ри кръг“. „Основната цел на проекта е създаване на условия за социализация на ромски младежи, момичета, малки майки и техните семейства, чрез изграждане на Майчин център – пространство за жени и млади хора, в което да могат да развиват своите таланти, умения и възможности“, посочи Вася Василева.

Центърът ще подпомага млади майки от ромски произход не само във Врачеш, а в цялата община. За създаването му са обменени идеи с кмета на селото – инж. Марин Бончовски, който дава идеята да се извършва обработка на дърво чрез лазерно гравиране, тъй като подобен род услуги се търсят в общината. Те са свързани с изработка на сувенири, табели, магнити и др. За тази идея от МАГ -Ботевград изразяват благодарност на кмета Бончовски.  

В центъра ще се развиват няколко дейности в различни области , като за целта са формирани 4 пространства – Място за общи срещи, Кухненски блок, Място за развиване на трудови умения и Кът за деца.

Идеята за изграждането на Майчиния център се заражда след проведената през миналата година кръгла маса „Ранни бракове и малки майки“. В този Майчин център се цели малките майки ( 13-15 г) с деца, а и не само такива, да бъдат обучавани в домакински умения, как да отглеждат правилно децата си, да придобият трудови навици.

„Центърът вече е оборудван с лазерната машина  за гравиране върху дърво, която е и най-скъпата част от оборудването, но пък именно тя внася иновативното, различното при изпълнението на подобен тип проекти и се надяваме за в бъдеще да събуди интереса в младите майки и да постигнем търсения резултат“, каза Радослава Борисова.

Машината извършва надписване на надписи и рисуване на изображения върху дървени, стъклени и други плоскости. Ако не всички майки проявят интерес към тази дейност, е предвидено да бъдат закупени и две шевни машини. Третата дейност, която се планира да бъде развита в Майчиния център е аниматорска дейност, където децата на тази майки ще се обличат като анимационни герои и ще предлагат забавления, по повод детски тържества.

Другият проект, който  се планира да бъде осъществен в рамките на Майчиния център, е за ранно детско развитие – как децата от 0 до 3 г да се хранят здравословно. На самите родители ще бъде предоставяна информация, как да приготвят такава храна. В Майчиния център се предвижда да бъдат извършвани демонстрации по приготвянето й.

В края на събитието Вася Василева изказа благодарност към кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов и към кмета на Врачеш Марин Бончовски за предоставеното помещение, като и на екипа на Сдружение МАГ-Ботевград  – Андриан Ангелов и Иван Иванов.

3 thoughts on “Първият Майчин център в община Ботевград бе окрит днес във Врачеш

  1. Потресена съм. За българските деца се полага една студена вода

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.